Ако повръщате или ви се гади

Ако повръщате или ви се гади, това не означава, че задължително сте болни от нещо. Такъв симптом може да възникне като реакция от някакъв дразнител. Затова ще ви изброим цели 8 неща, които могат да причинят гадене и повръщане.

1. Ако сте яли мазна и тежка храна или такава с изтекъл срок на годност. Поглъщането на голямо количество ще провокира реакция на организма, свързана с връщане. Ако това стане факт, очаквайте да повърнете един път или няколко пъти в сравнително малък интервал от време.

2. Имате алергия към определен вид храна. Не е изключено да имате непоносимост към даден тип храна. Ако ви се догади и съчетано с това ви излезе някакъв обрив, всичко това в комбинация с проблем с дишането, това означава, че е отключена някаква алергия към определена храна, за която не сте знаели, че я имате досега.

3. Повръщане при някаква сътресение на мозъка. Ако си ударите някъде главата и ударът е бил силен, има вероятност да повърнете няколко часа след това. В съчетание с това може да усещате болка в главата, замъглен поглед и необичайна сънливост. Повръщането може да бъде един или няколко пъти.

4. Продължително главоболие. Ако усещате силно и продължително главоболие, това може да доведе и до гадене и повръщане, Но не бъдете хипохондрици – мигрената не означава винаги сериозни болести.

5. Стрес. Ако имате стресови ситуации, много хора ги удря в стомашната област. Не е изключено рефлуксен проблем, който понякога е съпроводен с гадене и дори повръщане. Понякога това може да се дължи на обикновено притеснение, свързано с баналните неща като интервю за нова работа, проблеми в работата, важно изпитание в живота, изпит и други. Проблемът идва от хормонален дисбаланс на организма, вследствие на нервното напрежение.

6. Морската болест. Тя трудно може да се сбърка и доста хора я имат. При клатушкане, разлюляване и промяна в позицията на тялото на човек може да му се догади, става сънлив, а някои хора редовно си повръщат. Най-често това се случва по време на път със завои, лодка, яхта или кораб.

7. При жените, когато са бременни. Ако първите дни започнете на бременността да повръщате, това е нормална реакция на организма. Друг характерен признак за бременност е когато не можете да търпите миризми, които досега сте обичали.

8. Прием на лекарства. Повръщането е често срещано при някакъв страничен ефект на ново лекарство. Затова е добре да четете листовките, за да сте подготвени и да не се шашкате ако се случи. Направете лекарска консултация дали да продължите приема на медикамента.

Източник: rusalkite.com

Powered by Facebook Comments