Англичанин оцеля след 222 дни с COVID-19, инсулт, инфаркт, кома

Англичанин, смятан за вероятно най-сериозно пострадалия от COVID-19 във Великобритания и беше лекуван цели 222 дни в болница, е изписан в добро състояние, пише 24chasa.bg. Али Сакалиоглу проявява симптомите на COVID-19 в края на март, когато на Острова за първи път е обявена национална блокада заради пандемията

56-годишният таксиметров шофьор предполага, че се е заразил по време на работа. Обажда се на обявения от британското здравеопазване телефон за коронавируса и получава съвет да се самоизолира вкъщи. Състоянието му обаче бързо се влошава и в началото на април е откаран по спешност с линейка в болница.

Али е диабетик, поставен е на уред за обдишване, но не се подобрява. Местят го в друга болница, където му правят трахеотомия, но той получава инфаркт и е поставен в медикаментозна кома. В продължение на три месеца лекарите се борят да го спасят. Получава още инсулт, колапс на белите дробоове и сепсис. На три пъти семейството му e информирано от болницата, че ще умре и да се готвят за най-страшното.

Сакалиоглу, който е запален играч на покер, обаче успява да надиграе смъртта. Но пораженията върху тялото му са толкова сериозни, че се налага да бъде прехвърлен в дом за грижи, където да го научат отново да ходи и да се грижи за себе си.

Така след седем месеца борба с последиците от коронавируса Али вече може да се върне в дома си в Лондон. Деветте му внучета са украсили цялата къща с балони и се надпреварват кой пръв ще го прегърне.

“Можем да спечелим битката с коронавируса, както спечелихме Първата и Втората световна война”, казва Али пред “Сън”. Той призовава британците да следват определяните от правителството правила за самоизолация, за да могат болниците да се справят и да помогнат на най-нуждаещите се.

Англия е във втора блокада, която премиерът Борис Джонсън обеща да свърши в началото на декември, за да могат хората да пътуват при своите близки за Коледа. Обмисля се 14-дневната карантина за пристигащи в страната да бъде намалена на 7 дни, ако след пет дни престой човек даде отрицателен тест.

Броят на заразените обаче продължава да расте, като в четвъртък бяха отчетени рекордните 33 470 положителни теста за ден, а починалите от началото на епидемията надхвърлиха 50 000. Сред тях се оказа, че е и един от най-жестоките серийни убийци в страната. 74-годишният Питър Сътклиф, наричан Йоркширския изкормвач, е умрял в затвора, отказвайки да бъде лекуван. Той излежаваше доживотна присъда, след като през 1981 г. бе осъден за убийството на 13 жени и опит за убийство на още седем между 1975 и 1980 г.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments