Ароматна аптека при стрес и депресия

Понякога се налага да се сдържаме, за да не крещим на детето и да не изпадаме в истерия заради дреболии. Натрупаното напрежение от постоянните стресове, притеснения, преумора, безсъние, най-често си го изкарваме на най-близките си хора. За което след това съжаляваме, но няма как да върнем стореното.

Но можете да предотвратите това. Има етерични масла, които ще ви помогнат да се отпуснете и успокоите нервната си система, да спите спокойно. Всъщност, според проучванията ароматерапията е ефективен метод за контрол на стреса и може да се използва за овладяване на безпокойството и тревогата. Етеричните масла съдържат лечебни съставки, които ще ви помогнат да се отпуснете и ще ви дадат сила. Те се използват и за козметични процедури и грижа за тялото.

Под влияние на летливите масла от етерични масла в организма производството на основните медиатори на клетъчния имунитет, Т-клетките, се увеличава 6 пъти, поради което се стига до стимулиране на естествената защита и укрепване на нервната система.

Депресията може да бъде значително овладяна с помощта на етерични масла от цитрусовата група.

Главоболие, умора, безсъние, тревожност успешно се лекуват с масла от палисандрово дърво, цитрусови плодове, иланг-иланг, босилек, хвойна, мента, здравец, кипарис, роза, лавандула, пачули.

Тъгата и унинието ще отстъпят пред маслата от бергамот, здравец, лайка, жасмин, неролия, лавандула, сандалово дърво, портокал, иланг-иланг.

Подобряване на настроението, облекчаване на главоболието, умората, помощ при безсъние ще получите от лавандула, сандалово дърво, здравец.

Лавандула, сандалово дърво, роза, хмел, здравец, маточина, нероли, жасмин, риган, лайка, бергамот, валериана и пачули ще ви осигурят общо успокоение.

Тамян, хвойна, ванилия, градински чай, илан-иланг ще ви дадат дълбока релаксация.

Ако имате нужда от повишено внимание (например при шофиране), използвайте тези масла с повишено внимание. Маслото от градински чай може да предизвика кошмари, когато се комбинира със силни напитки.

Лавандула, жасмин, лимон ще повишат концентрацията на вниманието и паметта.

За подобряване на паметта е показана смес от розмаринови масла (4 части), босилек и мащерка (по 3 части всяка), загрявайте и изпарявайте не повече от 10 капки.

При апатия (летаргия) смес от масла ще помогне: 4 части джинджифил, 3 части евкалипт и мента, добавете във вана или ароматна лампа – до 10 капки.

За добър сън е полезна смес от бергамот, иланг-иланг (1: 1), до 10 капки в ароматна лампа, 2 часа преди лягане.

При чувство на страх, безпокойство, бергамот, лайка, градински чай, лавандула, мащерка, тамян, роза, пачули, сандалово дърво, ветивер ще помогнат.

При раздразнителност е показана смес от лавандула (4 части), мандарина, роза (по 3 части всяка), използвайте до 10 капки във вана или горелка.

Начин на приложение: Използвайте до 10 капки от всяко от тези масла във ваната (2-3 пъти седмично) или ароматна лампа (ежедневно).

Ароматерапията е полезно и приятно средство за различни стресови ситуации, но ако проблемите ескалират, можете да се обърнете за помощ към психолог, който ще приложи и други методи за работа със стреса.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: zdrave.to

Powered by Facebook Comments