Астрономи откриха нова супер-Земя в далечна галактика

Според информация на уебсайта за технологични новини, базиран в Индия – TechExplorist, учени от университета в Кентърбъри са открили планетата с помощта на микрообективна техника. Подробностите за изследването са публикувани в „The Astronomical Journal“.

Планетата, наречена OGLE-2018-BLG-0677, е наблюдавана за първи път през 2018 г. с помощта на телескоп в Чили, а по-късно чрез три идентични телескопа в Чили, Австралия и Южна Африка, съобщи TechExplorist.

Планетата има маса някъде между тази на Земята и Нептун. Орбитата ѝ е между Венера и Земята от рождената ѝ звезда. Очаква се звездата-домакин да има по-малка маса от нашето Слънце, а планетата да има “година” от приблизително 617 дни”, пише TechExplorist.

Ръководителят на изследователския екип Херера Мартин каза: “Комбинираната гравитация на планетата и нейната звезда-домакин е причината светлината от по-далечна фонова звезда да бъде увеличена по определен начин”, добавяйки: “Използвахме телескопи, разпространени по света, за измерване на пречупващ светлината ефект.”


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments