Безсмъртниче – ползите от средиземнорската билка

Растението Helichrysum italicum, което се отглежда основно в Средиземноморския регион е познато с много имена – каменно цвете, сухо цвете, жълт смил, но най-популярно е с името безсмъртниче. Това име не е случайно, то е изключително точно намерено, предвид широкия диапазон на приложението и многобройните му ползи за здравето и красотата.

Според народните вярвания, то може да излекува всяка болест.

Жълтият смил може да издържи без вода 30 дни, а маслото, получено след дестилация от цветните кошнички, можем да открием като съставка както в скъпата парфюмерия и козметика, така и в народната медицина.

Маслото на безсмъртничето действа благоприятно при грипни, простудни състояния, кашлица, бронхит и астма. Засилва имунната система и пази белите дробове.

Цветовете на билката се пият под формата на отвара за лечение на различни болестни състояния. Това, което трябва да се съблюдава, е количеството, защото безсмъртничето има леко токсични свойства и може да увреди черния дроб при безконтролна употреба. То повишава и кръвното налягане и хипертониците е нужно да бъдат внимателни с него.

Подагра, висок холестерол, главоболие, нервни заболявания са само част от оплакванията, които могат да бъдат коригирани и успокоени с помощта на безсмъртничето.

Коремните органи са едно от уязвимите места на твърде много хора. Билката се използва при камъни в жлъчката, възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур, проблеми с черния дроб, кръвотечения, гинекологични оплаквания, ниско артериално налягане, проблеми с пикочния мехур, гастрит, колит и други оплаквания. Настойката от растението се взима за възбуждане на апетита.

какви са ползите от безсмъртничето

Заболяванията на костната система като ревматизъм, ишиас, невралгия също са във възможностите на болката жълт смил. Тя е отлично превенция за възстановяване след сърдечен удар.

Външното приложение на безсмъртничето го прави ценна суровина. Топлият му земен аромат с екзотичен привкус, подобен на къри, е толкова интересен, че го е превърнал в база на скъпи парфюми.

Лавандулата, лайката, сандаловото дърво, розата се комбинират чудесно с ценното етерично масло, получено от растението, и действат тонизиращо на нервната система, балансират емоциите и подпомагат възстановяването при нервно изтощение.

Вълшебното масло изравнява тена на лицето и изглажда бръчките, успокоява възпалените места по кожата.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments