Бели череши – какво трябва да знаем

Белите череши се използват в приготвянето на различни сладки изкушени, а също така можете да си направите вкусна плодова салата с тях. Богати са на редица ценни за организма ни витамини и минерали, като затова този плод има голям потенциал в научната медицина и козметологията.

Така например те са изключително богати на цените за тялото ни антиоксиданти и органични киселини, които укрепват организма и участват в процесите на регенерация на клетките.

Бели череши – какво трябва да знаем

Химичният състав на белите череши до голяма степен зависи от сорта, състава на почвата и климата, в който расте плодът. Въпреки факта, че белите череши не могат да бъдат определени като шампиони по отношение на съдържанието на един или друг полезен елемент, те могат да се похвалят с наличието на много широк спектър от витамини и минерали, което ги прави безспорно изключено полезен плод.

Именно затова всеки човек, който иска да се храни здравословно и полезно, трябва да включи белите череши в диетата си, тъй като те са дори по-полезни от червените череши. Интересен факт е, че когато белите череши се сушат, хранителните вещества не само не се губят, но и броят им се увеличава.

Богати са на витамин С, B2, B3, B4, B5, калий, калций, фосфор, магнезий и натрий. Яденето на бели череши има положителен ефект върху функционирането на сърдечно-съдовата система. Витамин РР в комбинация с аскорбинова киселина помага за намаляване пропускливостта на капилярите, като заедно с това подпомага установяването на метаболитните процеси в стените на кръвоносните съдове.

Богати са и на антиоксиданти, които успокояват и премахват стреса. Също така те премахват пикочната киселина от тялото и не ѝ позволяват да се кристализира с последващо отлагане върху ставите. Именно затова белите череши са полезни при лечение на подагра и могат да облекчат състоянието.

Полезни свойства на белите череши

– очистват тялото от токсините;

– помагат за поддържането на нормалните нива на холестерола;

– имат леко седативни свойства;

– успокояват нервната система;

– противовъзпалителни свойства;

– антиоксидантно действие;

– помагат на мускулите да се възстановят след активните физически упражнения;

– богати са на витамини и минерали;

– помагат при заболявания на сърдечно-съдовата система;

– полезни са при лечение на подагра.

– леко слабително средство;

– при хипертония;

– при артрит или ревматизъм.

Заедно с всичките си полезни свойства белите вишни са и просто много вкусен плод, който има нестандартен цвят. Използват се широко не само в народната медицина, поради лечебните си свойства, но и в кулинарията при приготвянето на сладко и други изкушаващи десерти с череши.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments