Бизнесмен увеличава заплатите на служителите си срещу прочетена книга

Евгений Черняк е украинец, начело на алкохолен холдинг. И макар от години да се занимава с производството на водка „Хортиция“, най-голямата любов в живота му остават книгите. Черняк разбира, че четенето ще бъде неизменна част от житейския му път още докато служи в казармата, в поделение в Одеса. Точно тази страст, която изпитва към книгите, иска да предаде и на хората, които работят за компанията му.

„По-високата култура – казва той в интервю за „Форбс“, – спомага човек да е по-ефективен и в бизнеса, и на работното си място.“ През всички години професионален стаж като работодател Евгений забелязва и още нещо. И то е, че когато хората четат, микроклиматът във фирмата се подобрява. Чрез литературата служителите намират повече теми за разговор и сходни неща помежду си, живеят повече заедно, с една обща любов – тази, към книгите.

Черняк започва необичайна за алкохолния бизнес практика, чрез която поощрява работниците си. А именно – ако някой от служителите му иска по-високо възнаграждение, му се налага да се яви на изпит. А материята, върху която бива препитван, е някоя книга от списък с 30 залавия – сред тях се нареждат „Война и мир“, „Майстора и Маргарита“, „Старецът и морето“ и др.

Противно на очакванията, вместо на водка след работа, служителите на Черняк сядат на по книга с колеги.

А за себе си бизнесменът казва: „Водя живот на беден човек. Днес се качих на метрото, но не заради показност. Аз не съм политик, че да се показвам на избирателите си. Когато ми е нужно такси, ползвам Uber. Нямам кабинет и секретар. Налага ли се да пътувам, сам си резервирам стая и самолетен билет“.

Още интересни примери ще намерите във Facebook страницата на TrueStory.bg!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments