Бъдете по-здрави с тези 10 Аюрведа практики!

Малко по малко навлизаме в сезона на настинките и гриповете. Затова ще поговорим по-обстойно за различните алтернативни практики от Аюрведа, с които можете да подсилите имунитета и да сте по-устойчиви на болестите.

Бъдете по-здрави с тези 10 Аюрведа практики!
 © istockphoto.com

1. Пийте джинджифилов чай с мед и лимон

Джинджифилът е идеален за пречистване на тялото от токсините и помага за намаляване на лошия холестерол. Препоръчва се и ако често страдате от главоболия. Приготвяйте чая с вряща вода и няколко парченца пресен джинджифил. Добавете пресен лимонов сок и мед и имате идеалния старт на деня.

 

2. Медитирайте

Намерете своя начин да медитирате. Може да си пускате практики от YouTube, които ще ви преведат през медитацията и у дома. Редовното медитиране намалява стреса и тревожността, помага за концентрацията и доброто настроение. Смята се също, че повлиява позитивно на проблемите със съня и дори регулира кръвното налягане.

медитация

 

3. Абхаянга – направете си топъл масаж

Абхаянга е Аюрведа практика за самомасаж. Практикуването ѝ намалява стреса, подобрява кръвообращението и помага за детоксикацията на тялото. Абхаянга се прави с топло натурално масло от жожоба.

Как се практикува:

  1. Започвайки от върха на главата, масажирайте целия скалп за 2-3 минути
  2. Със същите леки кръгови движения масажирайте лицето
  3. Преминете на ръцете и краката като използвате леки и дълги движения, все едно използвате четка за рисуване
  4. Преминете към стомаха, като движенията ви трябва да следват извивките на червата
  5. Завършете с масаж на стъпалата и си вземете топъл душ

 

4. Сухо четкане

Сухото четкане стана много популярно през последните години, но то е древна Аюрведа практика на хилядолетия. Сухото четкане подобрява работата на лимфната система, пречиства кожата, намалява целулита и подобрява кръвообращението. Не се препоръчва при екзема, дерматит или псориазис.

сухо четкане

 

5. Събуждайте се рано

Според Аюрведа, ако синхронизирате тялото си с ритъма на природата, ще сте по-здрави и по-щастливи. Ранното събуждане ви дава възможност да се приготвите по-спокойно и да направите всичките си любими сутрешни ритуали, без да бързате. Идеалното време за будене според Аюрведа е точно преди изгрева на слънцето.

 

6. Закусвайте в тишина

Трудно постижимо за хора с деца, но не и ако станете преди тях. Изключете телефона и го оставете далеч от себе си, спрете телевизора. Нека нищо не ви разсейва. Хранете се бавно и усещайте вкуса и текстурата на храната. Така ще се подобри храносмилането, което е пряко свързано с работещата имунна система.

 

7. „Стъргане“ на езика

Вече сме ви разказвали за тази Аюрведа практика. Препоръчва се сутрин, веднага след събуждане, преди да пиете вода или кафе, да остържете белия налеп, образувал се по езика, докато спите. Можете да го правите с четка за зъби или специален уред за стъргане на езика, който ще намерите  лесно по дрогерии и аптеки. 

стъргане и почистване на езика

 

8. Жабурене със сусамово олио или кокосово масло

Жабуренето с олио подобрява здравето на венците и зъбите. Убива вредните бактерии в устата и помага в борбата с лошия дъх. За жабуренето можете да използвате сусамово олио или да разтопите кокосово масло. Препоръчително е да държите и раздвижвате олиото 15-20 минути. За начинаещи обаче това е трудно постижимо. Започнете с 2-3 минути и всеки ден удължавайте времетраенето.

жабурене с олио

 

9. Поздрав към слънцето или сурия намаскар

Тази комбинация от 12 йога асана може и да ви е позната, тъй като е сред най-популярните. Практикуването на слънчевия поздрав раздвижва тялото и енергизира. В началото може да ви се стори сложен за практикуване, но след няколко дни ще го запомните.

суря намаскар, поздрав към слънцето , йога

 

10. Яжте гхи

Гхи е пречистено масло, използвано в Индия от хиляди години. Качественото масло гхи съдържа витамини и омега-3 мастни киселини. Идеално е за готвене заради високата пушечна температура. Редовната, но умерена, консумация на гхи намалява холестерола, грижи се за здравето на очите и повишава имунните сили на организма.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments