Бъдни вечер и народните вярвания

Бъдни вечер, денят преди Рождество Христово. В някои райони празникът е наричан още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка и др.

В народните обичаи се срещат различни традиции, някои от които езически и съответно несъвместими с християнството и православната вяра.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. Най-често се приготвят варен фасул, пълнени чушки, лозови и зелеви сарми, жито, тиквеник, ошаф. На трапезата присъстват също пресни и сушени плодове, чесън, пчелен мед, орехи, вино, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. По традиция броят на приготвените ястия е нечетен – 7 (колкото са дните на седмицата), 9 (колкото месеца жената носи детето си в утробата) или 11, а понякога 12 (колкото са месеците в годината).

За празника се замесва и изпича обреден хляб – постна питка с паричка. Вечерта най-възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата и къщата, прочита молитва и след това разчупва празничната погача. Първото парче от нея символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата не се раздига – оставя се неприбрана, в символ на очаквания гост.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника, каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Правят се гадания за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Късмет и предсказания:
– Ако паричката от питката се падне в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
– Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
– Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
– Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, наречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въгленът е почернял, предсказанието не е добро.
– На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
– За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
– Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
– На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването ядките останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Забрани:
– Моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.
– Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.
– Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърлят.

Метеорологични прогнози:
– Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни
– Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
– Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
– Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Вижте още: КОГАТО ЗАПОЧНАХ ДА ОБИЧАМ СЕБЕ СИ!

Powered by Facebook Comments