Българино, не губи разума си. Предстоят времена на изпитания

Председателят на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски даде извънреден брифинг, на който обяви, че трябва да бъдат взети още по-строги мерки от наложените вчера.

В цяла Европа заболелите и жертвите на коронавируса се увеличават все повече.

У нас само днес бяха регистрирани нови 10 случая на заразени, с което броят на засегнатите стана 41 – 39 болни и две жертви, след като издъхна и съпругът на починалата жена.

По думите на началника на ВМА това означава, че на практика броят на заболелите се е увеличил с 30% за един ден.

„Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат. По мои лични впечатления днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения.

Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени, към нас се задава епидемия с невиждана ярост.

Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите родители, приятели, колеги.

След обявяване на мерките някак се измести фокусът в дребнотемие – дали фризьорските салони ще работят или магазини за пирони. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои.

Предстоят ни времена на изпитания,

които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които обичаме, които са ни дали живота и са ни отгледали, които се гордеят с нашите успехи.

Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие. Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци!“, започна Мутафчийски.

„С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем – магазините за хранителни стоки, аптеките.

Знаете ли колко трудно ми беше да изляза тук, защото знам какви въпроси ще възбуди това нещо и каква буря от емоции ще има във всеки от вас, надявам се да съм ги предизвикал, защото по този начин вие няма да излезете утре.

Имаше един много интересен шарж с моята снимка: „Отиваме на купон“ – „Не, не отивате“. Не е време за купон!“, заяви той пред журналистите.

Предлага се да останат отворени само магазините за хранителни стоки, аптеките, бензиностанциите, банките и застрахователните компании, както и държавните институции.

Това означава, че малките магазинчета, железарии, зоомагазини, фризьорски и козметични салони трябва да затворят, въпреки че вчера беше решено те все пак да работят. Затова той се обърна към собствениците на такива с думите:

„Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби“.

По думите му трябва да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее и да поеме всички нуждаещи се.

„Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати, да не правим избори кой ще ни ликува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай, където колегите ми се намират на края на силите си, разболяват се, умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи“, каза още генералът.

Той подчерта, че Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.

„Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, особено най-беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания“, категоричен бе шефът на ВМА, който подчерта, че само в последните часове увеличението на заболелите в Германия е 50%, което е огромен брой. 

У нас пък за денонощие са изследвани 200 души със симптоми на COVID-19.

Силата на българите е да се обединяват пред изпитанията. Историята ни е пример за величие и жертвоготовност.

За да преминем през този нелек период е добре да се вгледаме в собствената си историческа памет. Ние сме примерът, ние сме решението. Ние сме народът.

Да спрем това означава да сме единни. Съеднинението прави силата!

Българино, не губи разума си. Предстоят времена на изпитания.

Powered by Facebook Comments