Бързи и лесни пържени питки – любима закуска

Любима закуска от детството са пържените питки на баба. Може и да не са най-диетичният старт на деня, но пък ароматът им рано сутрин и съчетанието с буркан домашно сладко ще ви пренесат назад във времето. Вижте как да приготвите бързи и лесни пържени питки.

Бързи и лесни пържени питки - любима закуска
 © iStock

Необходими продукти:

  • 1 яйце + 1/2 ч.л. сол
  • 1 к.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 к.ч. прясно мляко + 1/4 кубче прясна мая + щипка захар
  • 1 к.ч. топла вода
  • брашно – за омесване на меко, но нелепкаво тесто

 

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцето и солта
  2. Към него добавете киселото мляко със содата, а след това и затопленото прясно мляко, в което сте сложили маята и захарта
  3. Накрая сложете водата и започнете да добавяте брашното
  4. В началото можете да бъркате с вилица, а след като сместа се сгъсти, започнете да месите
  5. Добавяйте брашно, докато получите меко, но нелепкаво тесто. Количеството зависи най-вече от размера на чашите ви, но е не повече от килограм
  6. Полученото тесто оставете да отпочите, след което разточете на кора и нарежете във форми по ваш избор.
  7. Пържете питките до златисто в загрята мазнина – най-добре олио и свинска мас в пропорции 1: 1. Така питките ще станат по-ароматни, по-вкусни и по-меки
  8. Сервирайте с домашно сладко или сирене


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments