Бьоф бургиньон

Бьоф бургиньон – рецептата за един истински кулинарен бестселър. Бьоф бургиньон е едно от многобройните френски селски блюда, които успешно издържат изпита за „висока кухня“

Брой порции: 4

Трудност: 2

Бьоф бургиньон
 © iStock.com

Продукти:

• 1 кг телешко от плешката
• 4 с. л. брашно
• 7 с. л. зехтин
• 150 г бекон
• 4 глави лук шалот
• 4 малки моркова
• 2 стебла целина
• 50 г гъби
• 1 с. л. доматено пюре
• 250 мл червено сухо вино
• 1 л и 500 мл вода
• 1-2 дафинови листа
• сол и млян черен пипер на вкус
• 5 стръка мащерка

Начин на приготвяне:

1. Нарежете месото на кубчета със страна 3 см. Оваляйте ги в брашно и изпържете от всички страни до златисто в силно загретия зехтин.

2. Нарежете бекона на дребни кубчета, а лука, морковите, целината и гъбите нарежете на едро. Изпържете ги в дълбока тенджера за 4-5 минути, като постоянно разбърквате. Добавете доматеното пюре и гответе още 1 минута.

3. Сипете виното и добавете изпържените кубчета месо. След това сипете толкова вода, колкото месото да е покрито напълно. Добавете дафиновите листа, сол и пипер на вкус. 

4. Загрейте до кипване, намалете огъня и задушавайте телешкото 2 часа, докато започнете лесно да го пробождате. Десет минути преди да свалите ястието от котлона добавете листенцата мащерка.

5. Прецедете бульона в тенджерата и го сложете да се вари, докато се сгъсти като сос и остане 1/3 от него. Сложете задушеното телешко в чинии заедно със зеленчуците и ги полейте със соса. Гарнирайте с картофено пюре, задушени картофи или задушени броколи.

Бьоф бургиньон

Бьоф бургиньон

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments