Важни неща, които трябва да съобразите преди да изперете маратонките си. Обърнете внимание на пералните

Чистите и добре поддържани обувки са показател за вашия външен вид. Но любимите маратонки, които носим ежедневно, се замърсяват бързо и трябва да бъдат изпрани и почистени. Как да направите тази процедура, за да поддържате добрия външния вид на обувката.

За да могат нашите любими и удобни обувки да ни служат по-дълго, имаме нужда от компетентни грижи за тях. Това важи и за спортните обувки. Маратонките, носенето на които включва активна физическа активност (и като последица от това, вероятно повишено изпотяване), изискват както външна, така и сериозна вътрешна обработка.

Как да изперете маратонките, за да премахнете замърсяванията, миризмите и да придадете на любимите си обувки приличен вид?

Има 2 начина: ръчно и в пералня 

Спортните обувки са направени от следните материали и техните комбинации: това може да бъде текстил, кожа, велур, аксесоари – от метал или пластмаса. От това следва, че към почистването на определен модел трябва да се подхожда разумно. За модели, изработени от велур и набук, контактът с вода е противопоказан. За почистването им се използват специални аерозоли.

Много хора се интересуват от въпроса: възможно ли е да се перат обувки в пералня по качествен начин, без това да влияе на външния им вид? Или прането на ръка е за предпочитане?

Ръчно изпиране

Доказан класически начин. Но тук има определени правила:

Преди да изперете ръчно маратонките, трябва да премахнете стелките и връзките. Перат се отделно.

Освободете релефните елементи на подметката от земята, малки камъни и други замърсявания. За тази цел е подходяща стара четка за зъби.

Почистващото средство се избира въз основа на материала, от който са изработени маратонките. Синтетичните материали ще се почистват със сапун за пране, а текстилните елементи трябва да се третират с течни перилни препарати. Пригответе мек сапунен разтвор за пране на тези маратонки. А течните избелващи средства са подходящи за бели обувки.

Замърсяването ще се отстрани по-лесно, ако маратонките се накиснат половин час преди изпиране.

За изпиране на ръка (ако е имало накисване), ще трябва да смените водата и отново да приготвите състава на перилния препарат. Нанесете го върху цялата повърхност на маратонките.

След отстраняване на примесите обувките трябва да бъдат добре изпрани под течаща вода и изсушени.

Машинно пране

Маратонките могат да се перат в пералнята.

Тази технология не се препоръчва, ако качеството на обувката не е добро, ако има механични повреди или метални елементи (последните могат да оставят петна от ръжда).

Производителите – гиганти (Nike, Adidas, Asiks) съветват да перете маратонките си изключително на ръка, но все пак намерихме начин да го правим в пералнята, без да навредим както на машината, така и на обувките.

В този случай, маратонките също трябва да бъдат подготвени: почистете протекторите на подметката и отстранете връзките и стелките. За да не повредите барабана на машината, има специални торбички за пране на обувки. Тя ще предпазва от нежелани вибрации и шум.

Ако внимавате за техниката си на пране, не се препоръчва да перете повече от 2 чифта обувки едновременно.

Сега за режима на пране. За да не се мачкат маратонките и да поддържат естетичен вид, трябва да ги изперете, използвайки деликатния режим при температура на водата 40 °.

За да не се деформират, ще е необходимо да изключите центрофугата и сушенето.

По-добре е да не перете кожени маратонки в автоматичната пералня. Те могат лесно да се перат на ръка. И ако маратонките са ушити от комбинирани материали, трябва да изберете температура на пране 30 °.

Всяко пране ще отмие водоотблъскващото покритие от обувките, но това може лесно да се фиксира, като обработите маратонките със специален препарат.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments