Важни факти за куркумата и нейните лечебни свойства

Важни факти за куркумата, които трябва да знаете

Куркумата бързо се превърна в една от най-популярните подправки в света заради нейните невероятни лечебни свойства. Както вероятно знаете, куркуминът, активната съставка в куркумата, е отговорен за повечето лечебни свойства на куркумата.

Според изследователски резюмета има над 600 потенциални ползи за здравето от тази лечебна подправка.

Въпреки че, добавянето на куркума към храната е много прост начин да подобрите здравето си, има някои важни факти за куркумата, които трябва да знаете.

Куркуминът не се усвоява лесно!

Много изследвания показват, че нивата на куркумин в кръвната плазма, урината или периферните тъкани (ако бъдат открити) са много ниски, независимо от дозата. Ниската абсорбция няма да ви позволи да се възползвате от силните лечебни свойства на тази невероятна подправка.

Как да увеличите бионаличността (абсорбцията) на куркумата?

За щастие, има много прости методи, които лесно могат да увеличат бионаличността на куркумата.

1.Винаги я смесвайте с черен пипер

Освен факта, че черният пипер има много ползи за здравето сам по себе си, той може да подобри и усвояването на куркумата. Изследванията показат, че бионаличността на куркумина се увеличава с 2000%, когато се смеси с само четвърт чаена лъжичка пиперин (активната съставка в черния пипер).

2.Добавете здравословни мазнини към куркумата

Куркумата е мастноразтворима, така че трябва да се смесва с някои здравословни мазнини, за да се абсорбира напълно от организма. Според д-р Майкъл Грегър, когато куркумата се консумира в комбинация с кокосово масло или зехтин, тя директно се абсорбира в кръвта чрез лимфната система, като по този начин частично заобикаля черния дроб. Това е от решаващо значение, тъй като куркумата остава по-дълго в организма, когато е по-малко податлива на метаболитни ензими.

3.Високата температура увеличава бионаличността на куркумата

Д-р Сарасвати Сукумар препоръчва да добавите половин чаена лъжичка куркума в соте /Sauté/ – общото наименование на ястия, приготвени по определена техника, която се състои в кратко пържене с малко количество мазнина, тъй като топлината увеличава бионаличността на куркумата.

Най-добрият начин да приемете куркумата, е да я използвате в готвенето си много широко.

Препоръчителна доза според медицинския център на Университета в Мериленд:
пресен корен от куркума: 1,5 – 4 грама на ден
изсушен корен на прах: 1 до 3 грама на ден


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments