Веганите с много по-висок риск от заразяване с COVID-19

Елена Тихомирова: Най-доброто което може да направи вегана за себе си е да спре да бъде веган

Хората, в чиито диетичен режим не са включени продукти от животински произход – важни източници на витамини, които не се синтезират самостоятелно и постъпват в организма само посредством хранене – по този начин отслабват имунитета си и се излагат на по-висок риск от заразяване с коронавируса.

Това предаде руската информационна агенция РИА „Новости”, като се позовава на компетентни медицински източници. Изключването от режима на човешкия организъм на различни продукти създава недостиг на витамини, минерали и други вещества, което води до спад на имунитета, казва пред агенцията лекарят-епидемиолог Олга Ненастина.

„Няма как да си вегетарианец и да имаш пълноценно здраве”, казва руския лекар. Според нея при хората, които изключват продукти от животински произход от менюто си с времето се наблюдава недостиг на витамини Д, Б-2 и Б-12, както и незаменими органични киселини, което може да доведе до развитието на диабет, бронхиална астма, артрит и различни сърдечно-съдови заболявания.

РИА „Новости” цитира и мнението на друг медик, Елена Тихомирова, която не само подкрепя становището на Ненастина, но и защитава тезата, че „най-доброто което може да направи вегана за себе си е да спре да бъде веган. Тя подчертава че веганите често пъти развиват анемия, което допълнително повишава риска от различни простудни заболявания.

„Продължителното веганство води до редица хронични болести. Колкото по-дълго човекът е бил вегетарианец, толкова толкова повече ще му е слаб имунитетът, защото всички се нуждаем от витамин Д, който получаваме от животинския свят”, казва д-р Тихомирова.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments