Вижте, кой е ген. Мутафчийски, който емоционално се разгневи, защото иска да ни спаси!

И генералите не са от желязо. Снощи ген. Венцислав Мутафчийски направи такова емоционално изявление, че ако сме хора ще го послушаме. Ще спазим препоръките му, за да спасим родители си, бабите и дядовците си. Ще спасим хората, които са ни родили и се гордеят с нас.

Това е човекът на когото повериха ръководството на кризисния щаб в борбата с коронавируса. Той всяка сутрин и вечер, а понякога и няколко пъти през деня, застава публично пред медиите и дава информация от какво да се пазим, какво да правим и какво е състоянието на заразените. Освен, че е лекар пагоните допълнително ни карат да му вярваме и да спазваме предписанията му.

Кой е ген. Венцислав Мутафчийски?

Роден е на 20 август 1964 г. През 1990 г. завършва медицина в Медицинския университет в София. От 1989 г. е офицер в българската армия. От 1991 до 1993 г. началник на медицинската служба към поделение ІV-ти километър. През 1996 г. завършва „обща хирургия“. Между 1997 и 2002 г. е асистент в КСХ-ВМА. От 2000 до 2003 г. е старши асистент в КОХ-ВМА. През 2005 г. специализира „Военна хирургия“ и същата година става докторант. Завършва през 2011 г., а от 2012 г. е доцент. През 2014 г. става началник на катедрата по хирургия във ВМА. Същата година става заместник-началник на академията.

От 2015 г. е професор по хирургия. От 2017 г. е временно изпълняващ длъжността началник на ВМА. На 7 февруари 2018 г. с указ на президента на Република България и със заповед № КВ-65/12 февруари 2018 г. на министъра на отбраната е назначен за началник на ВМАи главен лекар на въоръжените сили на Република България.

Той участва в медицинската евакуация на пострадали български военни в Кербала през 2003 и 2004 година.
Една година от 2006 до 2007 г. е хирург в Испанската военно-полева болница, База „Арена”, Херат – Афганистан.

Съдейства и помага на пострадалите при атентата в Сарафово.

Венцислав Мутафчийски е единственият български хирург с дисертация за травмите от взривове.

По време на атентата на 18 юли през 2012 г. е близо до Бургас и без да мисли тръгва да помага на пострадалите на летището.

„Бях на почивка в Черноморец, когато един приятел ми се обади и ми каза. Потърсих си дългите панталони и тръгнах към Бургас. Бях един от първите странични лекари, които се озоваха на мястото на инцидента. После дойдоха и други колеги. Тогава всички пострадали бяха извозени по правилен начин и беше започнало лечението им така, както е трябвало“, разказа преди време проф. д-р Мутафчийски.

„Надявам се, да сме си извадили поуки след този шок, защото България се смяташе за оазис. От медицинска гледна точка, това със сигурност е направено“, обясни тогава Мутафчийски.

Поради самоотвержеността си тогава получава благодарствена грамота от посланика на държавата Израел – за оказаната помощ и съдействие на израелските граждани, пострадали при атентата в Бургас.

Специални умения – коремна хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия, спешна хирургия, чернодробна трансплантация, интраоперативна ехография.

Специализира в чужбина “Критични състояния при военна травма”.

Знае английски и руски език.

Източник: Флашнюз


Източник: 7kefa.com

Powered by Facebook Comments