Винените прозорци в Италия отново са на мода

Винените прозорци се появяват в Италия през 16-ти век, когато чумата настъпва в Европа и убива една трета от населението на континента. В опит да се предпазят от „Черната смърт“ търговците започват да предлагат алкохолната напитка през малки прозорчета, издълбани в бетонните стени на градските винарни и магазини (buchette del vino). Малките винени прозорци могат да се видят, разположени из тосканската столица, до грандиозните входове на разкошни благороднически дворци, където заможните семейства са продавали алкохол директно на жадните клиенти, протегнали нетърпеливи ръце.

Този метод за сервиране обаче е забравен бързо след средновековната чума. И така, до наши дни, когато COVID-19 провокира ренесанс в използването им. През малките люкове, високи само 30 см и широки 20 см, от това лято се подават ледени коктейли като Aperol Spritz, gelato или кафе. Те предлагат интересен начин на заведенията, засегнати силно от кризата, да привлекат клиенти, като се придържат към правилата за социална дистанция.

винен прозорец

Източник: FABI/AFP

Към днешна дата 267 от винените прозорци са преоткрити в Тоскана, като 149 от тях са в центъра на Флоренция. Други са зазидани, но все още могат да бъдат разпознати по характерните им рамки.

„Почти всеки собственик на земя е имал такова прозорче, но много от тях са унищожени, особено по време на бомбардировките от Втората световна война“, казва писателят Масимо Каприни, който е посветил цяла книга на винените прозорчета.

винен прозорец

Източник: FABI/AFP

Асоциация, наречена „Le buchette del vino“ („Винени дупки/прозорци“) събира в специален каталог информация за всички подобни местенца в Италия, а уебсайтът им представя интерактивна карта с точната локация, както и тяхната история в подробности.

Още интересни примери ще намерите във Facebook страницата на TrueStory.bg!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments