Витамин В15 (Пангамова киселина)

Действието и ползите от повечето витамини са добре известни на хората. Има обаче някои витамини, за които знаем твърде малко. Един от тях е витамин В15, наричан още пангамова киселина. Какво представлява той и какво е неговото действие?

Витамин В15 е намерил своето място сред витамините от група В, защото синтезът му се осъществява в резултат на консумиране на продукти, за които е известно, че са богати на този витаминен комплекс.

Той участва при синтеза на някои витамини, хормони и други вещества.

Сред положителните му действия е предпазването на черния дроб от затлъстяване, стимулирането на надбъбречната и хипофизната жлези. Освен това пангамовата киселина подпомага изхвърлянето на токсините от тялото.

Витамин В15 е профилактично средство при алергични състояния, артритни оплаквания, аутизъм, астматични пристъпи, емфизем, хипогликемични кризи при диабет, сърдечни оплаквания и стареене, тъй като удължава живота на клетките.

Витамин В15 е полезен за черния дроб

Друга способност на пангамовата киселина е неутрализирането на пристрастеността към алкохол, като пази черния дроб от цироза. Затова се предписва при алкохолна зависимост. Подходящ е и като профилактика в силно замърсена среда.

Профилактичното му действие се засилва, ако бъде комбиниран с витамини А и Е.

Витамин В15 се съдържа в храни от животински произход, черният дроб е особено богат на пангамова киселина. Сред растителните храни, в които е в по-големи количества, са бирената мая, нелющеният кафяв ориз, житните растения, теквените семки, както и сусамът. Има го концентриран и в сърцевината на костилките на кайсията, в тиквите, пъпеша и динята. Може да се взима и като хранителна добавка.

Подходящата дневна доза витамин В15 зависи от възрастта, здравословното състояние и евентуалните лекарства, които се приемат. Тъй като няма ясно формулирана доза се приема за възрастен човек 1-2 милиграма, взимани на 3-4 пъти за период от 20 до 40 дни.

Дефицитът на витамин В15 (пангамова киселина) се изразява в нервни раздразнения, отпадналост и умора, преждевременно стареене, хипоксия.

Предозирането с пангамова киселина води до сънливост, главоболие, нарушаване на сърдечния ритъм и обща отпадналост.

Противопоказанията за употреба на пангамова киселина се отнасят само за бременните жени и болните с бъбречни заболявания, особено с камъни в бъбреците.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments