Витамин С – наистина ли помага?

Имунната система на човек е от основно значение в битката срещу вирусни и простудни заболявания.

Изключително важно е организмът да е снабден с достатъчно витамини и други хранителни вещества, пишат VESTI.

В студените месеци, когато рискът от настинка и грип се повишава, хората се стремят да се запасят с лекарства, които да им помогнат с предотвратяването на подобен тип заболявания.

Най-често се купуват витамини, за да се засили имунната система, а най-популярният сред тях е витамин C. Помага ли обаче в действителност той?

Владимир Бекетов, лекар в клинична болница в Университета на Сеченов, споделя пред РИА Новости, че витамин C не само не помага за профилактика на вирусни заболявания, но и вреди на организма, ако се консумира прекомерно.

Няма надеждни научни данни за ефективността на витамините, особено витамин С, за профилактика и лечение на остри респираторни вирусни инфекции, грип и още повече COVID-19 . Използването на витаминни препарати и хранителни добавки не е включено в никакви клинични препоръки и протоколи за лечение“, обяснява лекарят.

Бекетов добавя, че прекомерният прием на витамин С (повече от грам на ден) може да доведе до менструални нарушения и отлагане на сол в бъбреците.

При достатъчна дневна консумация на фибри (10-50 грама), зеленчуци и плодове (поне 250 грама на ден), както и ферментирали млечни продукти, не са необходими допълнителни витамини„, обобщава лекарят.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments