Внимание! Анемията протича и без симптоми

Заболяването, характерно с понижен брой червени кръвни клетки, се нарича още малокръвие. То се проявява с умора, проблеми с паметта или депресивни състояния. Понякога обаче дълго време протича без никакви симптоми, докато някой ден положението не стане сериозно…

Внимание! Анемията протича и без симптоми
 

Анемията възниква, когато червените кръвни клетки не доставят достатъчно кислород на тъканите в организма. Тя засяга всички групи хора, но все пак е по-честа при бременните жени и малките деца. В най-леката си форма анемията е „тиха”, без симптоми. Постепенно обаче се появяват умора, слабост, виене на свят, състояние на сънливост.

Външните признаци са блед цвят на кожата, на устните и езика, както и на кръвоносните съдове в бялото на окото.

Ако не е лекувана, анемията може да се задълбочи и да стане причина за общо лошо здравословно състояние. При бременните жени може да доведе до забавено развитие на плода и на умствeните му спосбности, при малките деца се появява повишен риск от инфекции и намален физически капацитет. Младите жени имат нужда от 2-3 пъти повече желязо в сравнение с мъжете и възрастните жени.

 

Младите жени са застрашени два пъти повече от анемия заради менструалното кървене.

 

Какви са основните причини?

Те са свързани с храненето и с хигиената. Най-честата причина е липсата на желязо поради еднообразно хранене или поради консумацията на продукти, съдържащи фитати – вещества, които възпират усвояването на желязото. Недостигът на желязо още повече влошава здравето, ако е съчетан с недостиг на фолииева киселина, витамини А и В12.

 

 

Анемията може да бъде причинена и от маларията – болест, която засяга 300 до 500 милиона хора по света и в определени географски зони е първа причина за половината от случаите на тежка анемия.

Понякога анемията се дължи на сериозна загуба на кръв.
Замърсената питейна вода и инфекциите, които се разпространяват чрез нея, са друга причина за появата на анемията.

Анемията  може да бъде остра и хронична. Симптомите при хроничната анемия протичат по-бавно и се развиват постепенно, докато острата започва рязко и е много изтощителна.

 

Как се поставя диагнозата?

Признаци като бледост на лицето, умора, задъхване и учестен сърдечен ритъм водят към предположението за анемия, но то може да бъде потвърдено само с изследване на кръвта. Основни показатели са броят на червените кръвни клетки, концентрацията на хемоглобина, съотношението между обема на червените кръвни клетки и цялата кръв. След това се прави изследване за съдържанието на желязо в кръвта. Допълнително може да се потърси съдържанието на определени витамини и антитела.

 

 

3 типа анемии

  • анемия, която се дължи на намалено производство на червени кръвни клетки
  • анемия поради увеличено разрушаване на червените кръвни клетки
  • анемия поради загуба на червени кръвни клетки.

 

Как се лекува анемията?

Първата мярка срещу анемията е да бъде преодоляна загубата на кръв при обилна менструация, язва на стомаха и т.н. След това се предписва прием на фолиева киселина, витамин В12 или желязо.

Ако анемията се дължи на някое токсично лекарство, то трябва да бъде спряно, след което да се пристъпи евентуално към кръвопреливане.

 

витамин В12

 

Запознайте се с хемоглобина

Хемоглобинът е протеин (белтъчно вещество) в червените кръвни клетки, който  пренася кислорода от белите дробове до останалите клетки на тялото. В една единствена капка кръв се съдържат стотици милиони такива клетки. Погледнати през микроскоп, те имат формата на поничка, вдлъбната по средата. Във всяка клетка пък има стотици милиони молекули хемоглобин.

Червените кръвни клетки се произвеждат в костния мозък. След като се включат в кръвния поток, те може да обиколят тялото над 100 000 пъти. За разлика от другите клетки, червените кръвни клетки нямат ядро. Така те могат да пренасят повече кислород и са по–леки, което позволява на сърцето да изпомпва безброй червени кръвни клетки в тялото. Но тъй като нямат ядро, те не могат да обновяват частите си. Затова само след 120 дни червените кръвни клетки започват да умират и губят еластичността си. Големи бели кръвни клетки, наречени фагоцити, поглъщат остарелите червени кръвни клетки и отделят атоми желязо. Тези атоми се свързват с транспортни молекули и отиват до костния мозък, където биват използвани за производството на нови червени кръвни клетки. Всяка секунда костният мозък произвежда от два до три милиона нови червени кръвни клетки, които влизат в състава на кръвта!

 

Лечение с желязо

Най-важното е да бъде осигурено доброто му усвояване. Колкото по-млад е пациентът, толкова това е по-лесно. Приемът на желязо може да предизвика гадене и повръщане и затова е по-добре съответните продукти да се приемат по време на хранене. Тези лекарства обикновено променят цвета на изпражненията в черен, но това не е обезпокоително.

 

 

Какви усложнения са възможни?

По принцип анемията  се третира успешно с подходящи лекарства. За съжаление, заболяването често е фатално за плода. В случаите на анемия, дължаща се на липса на витамин В12, могат да се появят неврологични усложнения, а при бъбречна анемия се стига до бъбречна недостатъчност.

 

За да не ни липсва желязо

 

За да не ни липсва желязо

Най-много желязо се съдържа в кръвта и месото на животните, така че консумацията на слабо опечен говежди стек изглежда най-добрата рецепта срещу анемия. Солидна доза желязо доставя и телешкият дроб.

Рибата, мидите, скаридите и по принцип всички морски продукти също са богати на желязо.

От растителните храни изберете белия боб, магданоза и сушените плодове /особено сушените кайсии/.

Специално внимание заслужават водораслите и спанакът. Водораслите доставят на организма минерали, подпомагат растежа на децата и са ефикасно средство против анемия и заболявания на щитовидната жлеза поради високото си съдържание на витамин В12. Те имат лек слабителен ефект и са способни да понижат гликемията и холестерола.

Спанакът е много богат на витамин В9 и подобрява усвояването на желязото. Той също е много богат на минерали и консумацията му се препоръчва при анемия и забавен растеж.

 

Прекрасна новина!

Какаото, следователно и шоколадът, са много богати на желязо.

 

От народната медицина

  • Медовина – в 5 части вода се слага 1 част мед и се варят няколко часа на бавен огън като непрекъснато се маха пяната. Към врящата течност се прибавят канела, ванилия и черен пипер. В затворен съд на тъмно след 40 дни медовината е готова за пиене.
  • Корени от жълта комунига, стръкове и корени от синя жлъчка, стръкове от цветна теменуга и плодове от хвойна се смесват добре и 2 супени лъжици се попарват в 600 мл вода. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша.
  • Напълвате 1 бутилка с пелин, набран непременно през май и го заливате с водка или разреден чист спирт. Престоява 21 дни на сухо в полутъмно и полутопло място. 1 ч. л. вода с 1 капка от настойката се пие всяка сутрин на гладно в продължение на 3 седмици. Ако анемията е в остра форма, след 2 седмици лечението се повтаря.

Копривата е най-доброто кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Благодарение на своите ензими тя помага при анемия и други заболявания на кръвта.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments