Внимание! Хъркането може да бъде опасно

Хъркането не е само извор на напрежение между съпрузите. Когато е съпроводено от дихателни паузи, то вреди също и на здравето на хъркащия. Ето защо не бива да го подценявате.

Внимание! Хъркането може да бъде опасно
 

 

Умора и раздразнителност през деня

Най-честата причина хъркащият да се консултира с лекар е желанието му да спести безсънните нощи на човека, който споделя живота му. Но той не знае, че това вреди също и на неговото здраве и тонус.
Ако хъркането е хронично, то може да е проява на „синдром на висока устойчивост на горните дихателни пътища”, който се изразява в лек, повърхностен сън и лошо окисляване на мозъка.

Последствията са чувство на умора през деня, сънливост на волана, проблеми с концентрацията и раздразнителността, както и повтарящи се главоболия.

ВИЖТЕ СЪЩО: Постоянно уморени - причини и решения!

 

Повишено кръвно налягане

Когато хъркането е съпроводено от хронична умора през деня, затруднено дишане по време на сън, усещания, близки до задух и многократни събуждания през нощта с потребност от уриниране, то може да издава синдром на обструктивна сънна апнея.

Тази патология, която в световен план засяга от 5 до 15 % от възрастните, зачестява с възрастта. На нея трябва да се погледне сериозно, тъй като, ако не се лекува, бързо ще доведе до хипертония и диабет. Добре е да се извърши консултация с лекар.

 

 

По-високи рискове от инсулт и инфаркт

Хроничното хъркане с времето може да застраши сърцето и мозъка. Медицински изследвания са установили, че мъжете, страдащи от сънна апнея, са в много по-голяма степен изложени на риск от сърдечносъдови проблеми. Те са по-застрашени от инсулт и инфаркт.

Когато хъркането е още умерено, отслабването, спирането на цигарите, алкохола и/или на приспивателните може да се окаже достатъчно. Ще помогне също и ако спите на една страна. Ако обаче случаят е тежък, ще трябва да се прибегне до ползването на специален апарат, който улеснява дишането по време на сън. Това решение може да ви се стори твърде крайно, но дава чудесни резултати.   

Вижте 10 съвета как да победите хъркането

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments