Всеки трети малчуган с наднормено тегло

Всеки трети малчуган у нас вече е с наднормено тегло. Почти същото важи и като цяло за учениците от 1 до 12 клас. Проблемът при по-малките обаче е по-сериозен. Последните национални проучвания сочат, че децата с наднормено тегло са около 20% от всички ученици, независимо от възрастта. При малките, които са в начален курс (1-4 клас), където има безплатни закуска, те са още повече – 30%, отбеляза пред БНТ специалистът по хранене проф. Донка Байкова .

Според експерта проблемът със затлъстяването на децата в България не може да се дължи само на училищата с безплатните закуски или пък само на родителите. „Храненето на нашите деца е споделена отговорност на всички ни, целия социум – родители, училищни власти и различните ведомства, които са ресорни органи. В последните години нещата малко се размиха в пространството, защото се появиха различни отговорности. Две министерства отговарят за т.нар тестени закуски, друго министерство на земеделието отговарят за безплатния училищен плод, съответно училищно мляко, програма, субсидирана от Европейската комисия. Заявките на училищните ръководства участват в тези обществени съвети и имат своя глас при избора колко дни ще получават училищен плод или училищно мляко”, обяснява експертът.

Според проф. Байкова проблемът с наднорменото теглопри учениците се дължи на всекидневната употреба на тестени изделия, в които въглехидратите и мазнините са много, а биологично-активни вещества, жизнено-важните хранителни вещества са в минимално количество. „Родителите трябва да изпращаме децата си с една закуска – филийка пълнозърнест хляб с нещо наистина стойностно – млечен продукт, рибен колбас, плодов сок или чай. А в училище да получат плод или зеленчук. И това зависи от ръководствата дали ще направят своите заявления. Те се плашат от отчетността, защото се спонсорира от Европейския съюз”, отбелязва проф. Байкова.


Източник: http://inews.bg

Powered by Facebook Comments