Всеки трябва да се запознае с всички факти и митове за кариесите

Здравето на зъбите е важно да се поддържа, тъй като те са основните помощници на храносмилателната система, за да може тя да функционира правилно. Основната причина за зъбните проблеми е кариесът и трябва да знаете как да се справите с него.

За кариеса има много необосновани предположения, затова предлагаме да отделим зърната от плявата и да разберем какво си струва да правим и кое не.

Факти за кариеса

  1. Според статистиката 90% от децата в предучилищна възраст имат проблеми със зъбите, при 95% от възрастните при изследване на устната кухина се открива поне една дупка. Освен това при възрастни, които често приемат лекарства, рискът от развитие на кариес се увеличава няколко пъти, това се дължи на факта, че повечето лекарства провокират дехидратация на организма, а липсата на влага в устната кухина е основната причина за развитието на патология.

 

  1. Повишената чувствителност на зъбите не показва образуването на кариесна кухина, дискомфортът може да провокира близост до тъканите на нервните окончания и други фактори. Характерен признак за бързо развиващ се кариес е острата болка, която трудно може да бъде премахната дори с болкоуспокояващи.

 

  1. Рискът от развитие на кариес се увеличава значително при консумация на голямо количество сладкиши, съдържащи нишесте и кисели храни (картофи, хляб, плодове). Когато се разграждат въглехидратите, бактериите взаимодействат с тях и произвеждат киселина, която унищожава зъбния емайл. Не по-малко вредни за зъбите са сладките газирани напитки.

 

  1. За да се предотврати развитието на кариес, трябва да се спазват правилата за орална хигиена, особено да се обръща внимание на зоните между зъбите, тъй като меката плака, която не е отстранена навреме, може да се превърне в твърди отлагания, които разрушават повърхността на зъбите.
  2. Кариес никога не се образува отново върху излекувани зъби.

 

  1. Честото стискане и шлифоване увреждат зъбите.

Митове за кариес

  1. Ако сложите таблетка аспирин върху проблемния зъб, това ще помогне за облекчаване на болката. Не е вярно. Можете да премахнете болката, ако пиете аспирин, а разположението на таблетката, съдържаща киселината до зъба, може да повреди венците и да причини абсцес.

 

  1. Всички пломби трябва да бъдат сменени рано или късно. Това не е така. Уплътненията трябва да бъдат сменени, ако са повредени. Ако всичко е наред, уплътнението може да издържи цял живот.

 

  1. Появата на кариес се показва от определени симптоми. Не е вярно. Лекият кариес се развива безсимптомно, болката се усеща само при увреждане на нервите.

 

  1. Не е необходимо да се лекуват млечни зъби. Мит. Въпреки факта, че такива зъби са временни, кариесът може да влоши състоянието на зъбите, което ще заместят млечните, особено ако кариесните кухини са големи.

 

За да не срещнете сериозни проблеми със зъбите, е важно редовно да се грижите за устната си кухина, като използвате качествена четка, паста за зъби и зъбен конец


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments