Все повече двойки в Турция не искат да имат деца

Броят на двойките без деца в Турция се увеличава, като около една трета от женените двойки не планират да имат деца.

Това показват данните на проучване, цитирани от в. „Дейли Сабах“.

По данни на анкета, извършена от сайта OKCupid, 35 процента от женените двойки в Турция са посочили, че нямат никакви планове да стават родители, докато 60 процента от анкетираните са казали, че планират да имат едно или две деца. Въпреки тези тенденции раждаемостта в Турция все още е много по-висока, отколкото в Европа, като през 2017 г. в Турция са се родили 1,2 милиона бебета, докато във всичките 28-те страни-членки на ЕС са се родили 5,07 милиона деца.

Проучването на OKCupid също така разкрива някои шокиращи разкрития във времена, в които ролите на мъжете и жените се обсъждат много в страната.

Преобладаващо мнозинство от анкетираните са казали, че не вярват в стереотипите за разграниченията на половете и за съответните задължения на мъжа и жената в семейството. 81 процента от участниците в проучването са посочили, че не са съгласни с възгледа, че мъжът трябва да изхранва семейството. 94 на сто от анкетираните са казали, че задължения като чистене и миене на съдове, за които традиционно се смята, че жените трябва да извършват, трябва да бъдат извършвани по равно от двамата съпрузи.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments