Всичко, което трябва да знаете за незалепващия …

Бързи факти

  • Първият патент за спрей за готвене е издаден през 1957 г. на името на Артур Майерхоф-старши и Леон Рубин, които започват да пускат на пазара своя продукт през 1959 г.
  • 1,25 секунди впръскване осигуряват същото покритие като 1 супена лъжица масло или олио.
  • Спреят против залепване има срок на годност около две години.

 

Какво представлява незалепващият спрей за готвене?

Незалепващите спрейове са химическа комбинация от форма на масло, която смазва, лецитин, който емулгира и пропелант като алкохол с хранителен клас, азотен оксид, въглероден диоксид или пропан. Спреят за готвене с незалепващо действие има много приложения в кухнята. 

Добави описание

Той може да намали количеството мазнини и калории, като замести маслото или олиото в някои рецепти.

Също така е полезен за други ситуации при готвене, като улеснява изваждането на бисквитките от тавата, прави изливането на мед от мерителни чаши по-малко лепкаво, а нарязването на сушени плодове или оформянето на кюфтета много по-лесно. Той не позволява на сосове на основата на домати да обезцветят пластмасовите контейнери и прави работата по почистването на рендето много по-лесно.

 

Видове

Видовете спрейове се различават по мазнината, която е използвана за основа. Най-често това са масло от канола, кокосово масло или зехтин, към която са добавени брашно и аромат на масло. Има марки, произведени с масла, които не съдържат ГМО като слънчогледовото масло. Ако се притеснявате за добавките, винаги можете да направите свой собствен спрей за готвене, като използвате пулверизатор и масло по ваш избор.

 

Начини на употреба на незалепващия спрей

Основната задача на спрея за готвене е да предотвратява залепването на хранителни продукти. Спреят е полезен за тигани, мерителни съдове и тави. Но има недостатъци или поне някои специфики, които трябва да имате предвид.

Въпреки че използването на спрей за готвене наистина спестява мазнини и калории, нещата не са толкова прости, колкото изглежда. На етикета пише „за готвене без мазнини“, но това вярно само ако сте в състояние да ограничите пъскането до препоръчителното количество за порция, което се равнява на „1/4 от секундата впръскване“. Ето защо може да е трудно да се ограничите до една секунда пръскане.

 

 

Как да готвим с незалепващ спрей за готвене

За да използвате незалепващия спрей, буквално пръскате с бутилката, за да покриете предмета, който ще използвате. Препоръчително е да намажете със спрея всяка област, върху която искате да предотвратите залепването.

Добави описание

Един от основните недостатъци на спрея за готвене е натрупването на остатъци, дължащи се на лецитина. Поради тази причина спрея за готвене не се препоръчва да се използва върху готварски принадлежности с незалепващо покритие. В крайна сметка се предполага, че приборите за готвене с незалепващо покритие са незалепващи.

Свойствата на спрей, комбиниран с покритието на тигани с незалепващо покритие, правят почистването трудно. Тиганите с покритие се нагряват по-бързо и се охлаждат по-бързо, което означава, че спреят за готвене се готви на повърхността и може да се залепи или да се втвърди, преди да има възможност да бъде почистен. Спреят за готвене може да се натрупа и върху други повърхности, особено ако сте прекалите с количеството. Обикновено остатъците се натрупват отстрани на тигана или листа за печене, а не непременно там, където се готви самата храна.

 

На какво има вкус?

Вкусът на спрея за готвене е доста лек, въпреки че някои хора могат да почувстват, че той има химически привкус. Има много различни марки, които се правят с различни масла или твърдят, че имат вкус на масло или зехтин. При всеки спрей целта е да се избегне залепването и вкусът не трябва да е прекалено наситен или надделяващ над храната.

 

Съхранение

Спрейовете за готвене с незалепващо действие трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място. Аерозолните бутилки са лесно запалими, ето защо не трябва да се оставят на печка или в близост до източник на топлина. Те никога не трябва да се пръскат близо до открит пламък и не бива да се съхраняват при температура над 45С.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments