“Всичко на света има своята песен”. 7 индиански мъдрости, с които ще познаете щастието

Всичко-на-света-има-своята-песен.-7-индиански-мъдрости,-с-които-ще-познаете-щастието

Коренното население на Америка е много мъдър народ. Искрено вярват, че всичко на този свят е живо и всичко има своето важно значение. Време е да опознаете техните духовни ценности, изразени с мъдри думи.

Индианците казват: “Всичко на света има своя песен.” Това означава, че абсолютно всичко е важно. Няма излишни хора. Всички събития имат свое предназначение. Фактът, че четете тази статия, също е част от велик замисъл. Силата на думите и мислите ще промени бъдещето ви и ще ви направи по-мъдри.

Духовното развитие е по-важно от материалното

В съвременния свят мнозина вярват в обратното, но повечето индианци все още вярват, че духовното развитие е много по-важно от дебел портфейл и банкова сметка, големината на къщата и марката на автомобила.

Развитието на духа и тялото е най-важното за човек. Въпреки че индианците са възприели капиталистическата структура на американското общество, те все още вярват, че човек със силен ум е много по-щастлив от богатия, но слаб човек.

Бъдете великодушни към онзи, който е объркал пътя

Ако човек направи нещо неправилно, трябва да му кажете как да се поправи и да обясните защо постъпките му са грешни. Не бива да налагате мнението си или да осъждате човек за грешки, които ние сме се научили да не правим.

Индианците смятат, че не бива умишлено да се намесваме в процеса на усвояване на мъдростта от друг човек. Необходимо е самият той да помоли за помощ или да научи истината, преминавайки изпитанията и преодолявайки трудностите.

Стремете се към хармония, но не и към излишество

Индианската мъдрост казва: „Не хвърляйте всичките дърва в един огън“. Това означава, че в трудни ситуации е важно да вземате прости решения и да решавате по една част от проблема наведнъж. Това е най-добрият начин да не влошите проблема, а да намерите по-бързо решение.

Индианците учат децата си да разбират ясно разликата между „достатъчно“ и „повече от необходимото“. Не можете да хабите собствената си енергия и енергията на природата. Това е много полезен съвет в съвременния свят, където всичко се основава на излишък, където човек не зачита законите на природата и не я уважава.

Бъдете едно с природата

Често трябва да излизате извън града, да сте сред природата. Растенията, животните и светът около вас трябва да бъдат третирани като най-ценните. Природата, която ни заобикаля, е златото на живота.

Природата ни дава храна, въздух, светлина, самия живот. Всяко живо същество има душа, затова е необходимо да се уважават всички живи същества. Трябва да излизате по-често в гората, морето, планините, за да се заредите с мощната енергия на четирите стихии.

Мълчаливият винаги е по-щастлив от бъбривеца

Мнозина са чували, че щастието обича тишината. Индианците също вярвали в това от незапомнени времена. Те все още учат децата си, че не бива да клюкарстват, да лъжате и да се хвалят с богатството си.

Чрез празни приказки човек привлича отрицателна енергия, което води до неуспехи и здравословни проблеми. Мъдрите лидери учат, че ако няма какво да кажем, е по-добре да мълчим.

“Всяка дума е по-важна от най-удачно хвърлената брадва”, гласи древната индианската мъдрост. Най-важното винаги е скрито в думи и дела. Именно думата е началото на щастието и нещастието.

Вещите не носят щастие

Да, приятно ни е да имаме пари и различни вещи, но те ни дават само комфорт, а не щастие. От древни времена, в най-важните дни – например рожденият ден на дете или смъртта на някой близък до тях – индианците устройвали разпределението на своите неща на нуждаещите се и приятелите. Понякога отдавали всичко до последно.

Вещите са съзадени, за да бъдат споделяни. Това е една от най-важните истини, които индианците проповядват.

Обичайте и защитавайте близките си

За индийците семейството и племето винаги са били на първо място. Всеки трябва да действа по такъв начин, че да е от полза не само за него, но и за неговите близки. Всичко, което може да ни даде щастие и спокойствие, се събира в семейството и близкото обкръжение.

Индианците вярват, че човек не трябва да бъде егоист или самотник, защото силата ни се крие в приятелството, любовта и добротата. Щастието е семейство, възможността да се грижиш за някого, да защитиш някого и да ти се върне всичко стократно.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments