В деня на лингуините: Перфектната италианска паста

Лингуините са сред най-популярните макаронени изделия. Както и при спагетите, те могат да бъдат приготвени с всякакъв сос за паста като от чесън с масло или сос песто.

Тъй като са толкова популярни, на лингуините е посветен специален ден – Ден на лингуините. Всяка година на 15 септември любителите на италианския специалитет отбелязват деня на любимата си паста. Ако искате да знаете повече за този вид тестени изделия, прочетете за историята им и как да отпразнувате деня им.

Лингуините са вид макаронени изделия, които имат продълговата форма и са по-плоски от спагетите. За пръв път се споменават през 1700 г. в Генуа, Италия. Според Джулио Джиачеро, автор, който е писал за икономиката на италианския град през 1700 г., повечето жители ядели плоски макарони във формата на език и подправени с песто, зелен фасул и картофи.

Лингуини с морски дарове

Според него това е типичен специалитет в цялата област Лигурия през онова време. Италианските семейства обикновено правят тези тестени ястия на ръка и ползват яйца. Този вид икономично ястие е популярно в района на Лигурия (Северозападна Италия) и днес.

Ястията с лингуини днес обикновено се сервират със сосове от зеленчуци или морски дарове. В някои части на Италия лингуините се сервират с миди, калмари или скариди. В други райони като Тоскана могат да се правят с тотони (вид калмари), скариди, домати, миди, сметана и дори тиква.

Въпреки че има много различни рецепти с лингуини, самата паста не се сервира традиционно с тежки сосове заради формата си. Днес тестените изделия се произвеждат масово с бяло или пълнозърнесто брашно и след това се сушат за по-лесно съхранение.

Как да отбележите деня на лингуините.
Лингуини

Ако сте истински любители на пастата и искате да отбележите този ден, тогава започнете със създаването на собствено ястие с лингуини. Направете своя собствена лека версия с морски дарове или зеленчуков сос.

Започнете с основа от масло и зехтин и добавете подправки като чесън, кориандър, мента или друга типична за италианската кухня подправка. След това използвайте тази основа, за да добавите каквато и да е морска храна или зеленчук. Оттам, ако искате да направите ястието по-кремообразно, можете да добавите готварска сметана или мляко. Така сосът ще стане още по-добър.

След всичко това ви остава само да се насладите на любимите лингуини.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments