В кухнята с Валя: Новите идеи идват с готвенето!

Аз съм Валя, но на повечето съм позната от канала си Вкусно у Вали в YouTube и страницата Наша вкусна кухня във Facebook.

По националност съм арменка. Вероятно сте чували, че готвенето в арменското семейство е свещен ритуал… Арменската кухня е много интересна, защото всяко едно ястие е многокомпонентно, което го прави интересно, наситено с много различни вкусове и аромати и … сложно. А откакто се запознах с българската кухня, не съм спряла да я представям на всичките си близки и роднини. И искам да кажа, че от Армения до Америка, от Холандия до Узбекистан, там, където имам приятелки (разхвърлени по света след войната в Арцах), те вече готвят българска мусака и баница, шопска салата и таратор.

Готвя от много малка, с майка и  татко, с бабите, с лелите си – всички бяха фурии в кухнята. Създадох кулинарен канал в YouTube преди 3 години, може да се каже случайно. Един стар приятел , който знаеше, че обичам да готвя, ме покани на страницата си във Facebook, за да споделям там свои рецепти. Така  се случи, че по здравословни причини той замина да се лекува и ме помоли просто да го заместя, докато се завърне. За съжаление, съдбата реши друго – той загуби битката с болестта, а аз не можех да развивам страницата му, нямах такива пълномощия.

И за да продължи тази негова мечта напред, реших да създам нова страница. С благословията на всички наши общи приятели положих начало на новата страница, където можех да движа нещата напред, да правя промени… След това дойдоха и каналите в YouTube – на български и на руски.

 

***** ***** *****
 

Какво е твоето основно правило в кухнята?

В кухнята трябва да е чисто!

 

Важна ли е презентацията на ястието?

Презентацията е важна, но ако ястието не е вкусно едва ли тя ще има значение. Звучи като клише, но когато си спомняме вкусотийките на баба и на мама, едва ли в мислите ни възниква презентацията. Нали?

десерти, вкусно у вали

 

Откъде черпиш вдъхновение за готвене?

Много често идеите ми хрумват от самите продукти. Виждам ги на рафта и започват да се навъртат идеите. Също така обичам да гледам кулинарни предавания, рецепти в интернет…

И почти винаги и веднага искам да се пробвам да приготвя нещо от видяното, но по свой начин. За мен е важно да знам, че мога да го направя, при това по моя начин. Не винаги резултатът е очакван, но пък по време на готвенето идват нови идеи, хрумвания и най-вече се трупа опит.

 

Кое е любимото ти ястие от арменската кухня?

Любимото ми ястие в арменската кухня се казва Женгялов Хац. Това е тънка, почти прозрачна питка с пълнеж от много зелени пресни билки. Понякога броят на дивите билки стига до 30 вида. Този тъй наречен зелен хляб е уникален за Арцах – областта, в която съм родена. Женгялов Хац е визитната картичка на моя край, а рецептата му има на канала ми. Сега също си го приготвям със зеленината, която намирам тук- в градините, по пазарите и супермаркетите дори. Не може да се сравни с планинските билки, но пак става вкусно.

 

Имаш ли любим кулинарен спомен от детството?

Да, разбира се. Най-много обичах и обичам до днес, пестил от джанки, който правеха във всички къщи и го закачаха да се суши като дрехи по просторите. Като деца го крадяхме и се наслаждавахме на киселия му вкус.

 

Без какво не оставаш в кухнята?

Винаги имам много и различни подправки, дори понякога забравям, какво имам.

 

Сама ли предпочиташ да готвиш или ти е приятно, когато имаш помощници?

Предпочитам да готвя сама, но по време на самоизолацията разбрах, че е много приятно да имаш помощник вкъщи. Готвех с моя съпруг, който освен  че ми помагаше, даваше и свежи идеи. Сега вече предполагам, че все по-често ще го търся за помощник. Иначе предпочитам да свърша всичко сама, отколкото да впрягам непознат. Обичам да работя чисто и бързо и се изнервям, когато някой ми се бута и не поддържа моето темпо.

торта

 

Коя е любимата ти чужда кухня?

Обичам грузинската кухня и ориенталските ястия.

 

Кой е най-използваният уред за готвене в дома ти?

Миксер.

 

Кой е любимият ти летен зеленчук за готвене?

Домат и патладжан.

 

А плод?

Вишна и кайсия.

 

При кои ястия си в стихията си? 

Десерти , десерти 🙂

вкусно у вали, десерти, торти

 

Кое е любимото кулинарно изкушение на семейството ти?

Няма такова, защото нямат време да се влюбят в някое ястие. Налага им се всеки ден да пробват нещо ново. Е, понякога , ако им се прияде нещо, поръчват си… например кюфтетата на мама или торта Павлова, или онзи сладкиш с кайсии, или пухкава баница, или… Е, не, стават много!

 

Има ли продукт, с който много искаш да готвиш, а все още не си имала възможност?

Не, поне не се сещам за такъв.<form style='display: inline;'><input width='50px' height='16px' autocomplete='off'  data-cke-saved-name='value' name='value'><button type='submit'>Ok</button><button type='cancel'>No</button></form>
<p>“ src=“https://s.rozali.com/p/v/a/valentina-gasparyan-doneva-2-433573-500×0.jpg?1589903803649″ style=“width: 499px; height: 395px; margin: 10px;“/></p>
<p style=  

Има ли нещо, което не обичаш да готвиш?

Няма такова нещо.

 

Какво ще посъветваш начинаещите кулинари?

Не се отказвайте, ако нещо не ви се получава от първи път. Често ме питат – къде греша, защо не става, не се получи, рецептата е грешна…

Никой не може да ви посочи грешките, трябва сами да откриете за себе си. На теория рецептата може да звучи лесно, а на практика да не се получи. Тук е важен собственият опит, проби, грешки… те са най-добрият учител.

Аз не съм професионален готвач, толкова много неща не знам, толкова нови неща откривам всеки ден, толкова много време бих искала да имам, за да уча още.

 

интервю на Радослава Михайлова

снимки: Валентина Гаспарян-Донева

 

 

Вижте още любими рецепти от Вкусно у Вали:

 

<<< Сочни пролетни кюфтенца >>>

сочни пролетни кюфтенца

 

<<< Торта Павлова с много плодове >>>

торта павлова


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments