В кухнята с Елица: Човек се храни първо с очите!

Елица Сърбева е софтуерен инженер. Работи в голяма международна компания в София. Едната ѝ страст са компютърните системи, а другата – готвенето. Обожава кулинарията и кулинарната фотография. В свободното си време се занимава с йога, планира пътувания или обмисля с какви рецепти да експериментира. 

Преди около 8 години създава блога си Cake and Pancake, където споделя с читателите си впечатления от различни пътувания и много вкусни рецепти. Вярва, че поддържането на блог е приятно, стига човек да му отдели нужното време, труд и внимание. 

От скоро развива и Instagram акаунт Cakeandpancake. С помощта на този профил разказва на читателите си повече за продуктите, които използва, и разиграва игри с награди, предоставени от спонсори.

 

***** ***** *****

 

Кога се роди любовта ти към готвенето?

Любовта ми към готвенето се роди преди години, но като че ли все още се опознаваме с кулинарното изкуство Имам още толкова много да уча, видя и опитам, че не знам дали ще ми стигне един живот за всичко. Но нищо не пречи да опитам, нали?

Като че ли кулинарната ми страст се разгърна напълно, когато създадох блога. Обичам да се храня и обичам храната, но ме примами мисълта, че мога да споделям наученото с някого, различен от семейството и приятелите ми. Исках безпристрастен критик, каквито са читателите. Хора, които не ме познават, но виждат крайния резултат. Никога не ме е било страх от градивна критика и затова за мен е важна обратната връзка.

Какво е твоето основно правило в кухнята?

Правила в кухнята нямам, но държа да е чисто и подредено, въпреки че за някой страничен наблюдател това може да изглежа като голям хаос. За мен е важно, че винаги знам кое къде се намира.

Колкото до рецептите – трябва да се импровизира, а продуктите да са с доказан произход и високо качество.

 

Важна ли е презентацията на ястието?

Човек се храни първо с очите си и затова смятам, че презентацията е важна. Както казват, „Дяволът е в детайлите“ и красиво поднесената чиния е израз на труда, страстта и любовта на готвача към храната.

Без значение дали ще сервирам за вечеря вкъщи или ще снимам ястие за блога, поднесеното трябва да носи наслада за сетивата. Изключително трудно е да предадеш чрез снимка вкуса и аромата на ястието и тук идва на помощ усета на фотографа. Когато видиш снимката, тя трябва да е естетически издържана и да те кара да искаш да вкусиш храната, без да си усетил аромата й.

cake and pancake, пай

Рикотен „пай“

 

Откъде черпиш вдъхновение за готвене?

Вдъхновявам се от най-различни неща – места, аромати, пътувания, продукти, често водена от желанието да експериментирам и любопитство. Наскоро ми попадна бутилка червено вино, което не ми хареса и реших, че ще сготвя с него. Така съвсем спонтанно се роди и рецептата за Сладолед с вино и Какаов кекс с вино.

 

Имаш ли любим кулинарен спомен от детството?

Всички спомени от детството ми, свързани с храна, носят топлина, защото са били  със семейството ми. Баба ми беше изключителен майстор на тестените изделия, а любимо ми беше топлата баница, още пареща от фурната, изпечена в онези големи кръгли зелени тави. Толкова много я обичах, че веднъж реших да пробвам да си я направя сама, докато няма никой вкъщи. Бях първи или втори клас. Беше голяма „борба“, особено моментът с разточване на корите. Отне ми повече от 4 часа, защото от нетърпение я извадих и нарязах, а тя се оказа недопечена и трябваше да я върна във фурната, но важното беше, че това беше първата ми баница с домашни точени кори.

 

Без какво не оставаш в кухнята?

Без масло, мляко и яйца. Както и без тефтера ми с рецепти. Записвам всички рецепти в тефтери.

 

Сама ли предпочиташ да готвиш или ти е приятно, когато имаш помощници?

Предпочитам да готвя сама, но ако готвя с някого, това ще е моята половинка. Той се увлича по солените ястия, а аз по сладкарството, така че се комбинираме идеално.

cake and pancake

Златно мляко

 

Коя е любимата ти чужда кухня?

Допреди няколко месеца мислех, че е италианската, но посетихме Тайланд и нещата се промениха. Разбира се, изключвам от менюто си пържените насекоми. Така и не успях да се пречупя да ги опитам, но пробвах пържен скорпион, който нямаше особен вкус. Просто беше хрупкав и солен.

Харесва ми, че тайландската храна се готви за кратко време и на много висока температура и по този начин остава крехка отвътре. Всичко от традиционните пикантни супи, оризови нудълс, морски деликатеси, десерти с ориз или запечен банан в бананово листо, екзотичките плодове и силни подправки ми стана много любимо.

 

В блога ти страстта към пътуването и кулинарията се срещат. Имаш ли любим кулинарен спомен, свързан с пътешествията?

За моя радост, намерих човек, с когото споделяме една и съща страст и имаме много кулинарни спомени от пътувания, а най-скорошният е от пътуването ни до Тайланд. Там за първи път в живота си попаднах в гараж, превърнат в заведение за хранене, където готвачът беше жена на около 60, а сервитьорът беше сина й. Тази жена обръщаше всичко от скарата с голи ръце, а 99% от храната приготвяше в един и същи уок тиган. За моя изненада, това беше най-вкусата храна, която опитах, докато бях там.

Културният шок при попадане в Тайланд е голям, но с удоволствие бих се върнала за още кулинарни преживявания.

При последното ходене до Ню Йорк, посетихме едно от най-старите заведения за хранене там – Katz’s Delicatessen, което посреща посетители от 1888г (снимката долу – бел.ред.). Стените на заведението са обсипани със снимки на известни личности, които са го посетили, а интериорът е запазен същия, откакто е създаден ресторанта.

 

katz delicatessen

 

Във Вашингтон попаднахме в най-стария салон за хранене – Old Ebbitt Grill, който е бил основан през 1856г. През ранните години на XX век, сменя локацията си и се мести в сградата на Националната преса, а малко по-късно в сграда на стар театър, която е на една пряка от Белия Дом.

 

Кой е най-използваният уред за готвене в дома ти?

Безспорно това е кухненският миксер.

 

Кой е любимият ти летен зеленчук за готвене? А плод?

Обичам всички плодове и зеленчуци и се старая максимално да ги използвам в кухнята и да ги консумираме.

 

При кои ястия си в стихията си?

Готвя всичко, което ми дойде на ум, без значение дали е основно, десерт, предястие или друго, но най-много удоволствие ми доставят печивата и десертите. Каквото и да приготвям, се опитвам да вмъкна нещо нестандартно и малко да разчупя рецептата.

 

Кое е любимото кулинарно изкушение на семейството ти?

Семейството ми са най-големите ми критици. Те опитват абсолютно всичко, което приготвя и съм им много благодарна, че все още търпят моите кулинарни прищявки. Може би всеки има различно любимо ястие, но в семейството ни храната винаги е била на почит. Традиция е да се храним заедно и да отделяме време един на друг, да си говорим и споделяме.

 

Има ли продукт, с който много искаш да готвиш, а все още не си имала възможност?

Не мисля, че има такъв продукт. Ако искам да сготвя с някой по-интересен и нестандартен продукт, намирам начин да го направя. След връщането ни от Азия, дълго време търсих бананови листа, защото имах план да ги използвам, за да изпека риба в тях, но успях да ги намеря.

Затруднение по-скоро понякога представлява намирането на някои продукти.

ципура в бананово листо

Ципура в бананово листо

 

Има ли нещо, което не обичаш да готвиш?

Обичам да готвя всичко, но ако мога да избирам, най-вероятно ще наблегна на десертите и печивата. Готвенето на месо не го намирам за толкова вълнуващо, може би защото и не консумирам много месо.

 

Какво ще посъветваш начинаещите кулинари?

Да не се отказват пред провалите и да не се страхуват да излязат от комфортната си зона. Ако правиш само това, което знаеш, няма да научиш нищо ново, нали?

 

снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

интервю на Радослава Михайлова

 

 

Вижте още любими рецепти от Cake and Pancake:

 

<<< Сладолед без машина >>>

сладолед без машина

 

<<< Брауни бисквити >>>

брауни бисквити


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments