Гарнитури от макаронени изделия, с които ще си оближете пръстите

Съществуват хиляди разновидности на пастата – от спагети и лазаня, до нудлите от далечни страни като Тайланд и Китай.

Пастата се приготвя от пшенично брашно и вода, като понякога се добавят и яйца. Напоследък се предлага и паста от царевично брашно за хора с глутенова непоносимост.

Повечето видове в магазините са сушени, но може и да се намери и мека прясна паста. Тя се готви като сушената, но увира за по-кратко време.

За основно ястие се предвижда по около 60-75 г сушена паста на човек.

Фусили, пене, талиатели…изберете любимия си вид паста и действайте смело. Всъщност с пастата може да експериментирате и да приготвите вкусни комбинации за гарнитури с макаронени изделия спрямо вкуса си. На практика няма забранени подправки, продукти и добавки.

Гарнитура от макарони

Снимка: Петя Тоскова

Гарнитура от макарони с песто и домати

сварени макарони – 400 г

песто- 3-4 с.л.

нарязани на ситно листа манголд- 300 г

сметана – 200 г

чери домати – 300 г

моцарела

Внимателно смесвате всички съставки и ще имате топла или студена макаронена салата, която е сама по себе си страхотно ястие.

Както казахме по-рано, макаронените изделия с всякакви допълнения или сос са вече страхотно независимо ястие.

Паста със сметанов сос с чесън и сирене

паста- 350 г

твърдо сирене- 50 г

масло- 25 г

чесън – 1 скилидка

сметана- 250 г

Макаронена гарнитура

Сложете пастата да се вари. Настържете сиренето. Разтопете маслото на бавен огън. Добавете пасирания чесън и задушавайте за около 20 секунди. Добавете сметаната, като непрекъснато разбърквате. Поръсете малко черен пипер и увеличете леко котлона. Бъркайте още 1 минута, след което изключете котлона и продължете да разбърквате сместа, докато сиренето се разтопи, и добавете към пастата.

Варианти за вкусна гарнитура от макарони

1. Месо с гъби в заквасена сметана с чесън, моркови, лук, дафинови листа, всичко се задушава и се прибавят макарони;

2. Задушени пилешки дробчета, също в заквасена сметана, или просто така в комбинация с паста;

3. Пилешко месо, моркови, лук и макарони.

4. Настърган кашкавал, зеленчукови и месни сосове с лук и чесън, добавете настърган кашкавал и паста;

5. Запържете ситно нарязаните домати, добавете ситно нарязан чесън и копър и вече сварените макарони;

6. Задушете лук с моркови и сложете сварени макаронени изделия, разбъркайте, можете да добавите домашен кетчуп или малко доматено пюре, подправки на вкус.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments