Грип у дома – как да не се заразите и вие?

В разгара на грипния сезон сме и със сигурност около вас, у дома или на работа, има поне един кашлящ, подсмърчащ или кихащ човек (а понякога и трите). Има ли начин да се предпазите и кои са мерките, които да вземете.

Грип у дома - как да не се заразите и вие?

1. Мийте си ръцете

В сезона на грипа трябва да се превърнете в маниак на тема миене на ръцете. Кога? Ами винаги, когато смятате, че сте имали контакт с болен от грип. У дома това е много по-трудно, но трябва да сте старателни. Добре е за грипния сезон да смените обикновения течен сапун с антибактериален, който измива по-добре.

 

2. Малките промени с голям ефект

Освежаването на въздуха в помещенията е задължително, когато има болен от грип. Проветряването трябва да е за поне 5 минути на всеки час-час и половина.

Ако пък се отоплявате на климатици, не забравяйте често да почиствате филтрите.

 

Вижте още:

Грип или настинка – как се пренасят вирусите? >>>

9 природни лекарства при простуда и грип >>>

климатик

У дома също е желателно да помислите върху някои дреболии, свързани с повишаване на хигиената. Като начало изтривайте дръжките на вратите с антибаклтериален препарат без изплакване.

Също така е добре болният да не използва общата хавлия за ръце в кухнята и банята, ако имате такива.

Може и да ви звучи параноично, но след въздушно-капковия път, най-честото заразяване се случва чрез пипване с ръка на повърхност с вируса и пренасянето след това върху лицето (разтъркване на очи, устни, нос).

 

3. Започвайте всеки ден с цитрусов фреш

Витамин С е от тези витамини, които не могат да се натрупат в тялото, затова трябва да си осигурявате редовен прием. Най-добре е да започвате деня с цитрусов фреш, за да подсилите защитните сили на организма си. Ако купувате, а не си правите фреша, проверете дали няма добавена захар. Също така имайте предвид, че „полезността“ на сока намалява 15-30 минути след изцеждането му. Така че, ако имате възможност, купувайте си сок, изцеден пред очите ви.

Вижте още:

10 съвета за силен имунитет от Аюрведа >>>

10 билки за по-силен имунитет >>>

Ако имате други бабини рецепти за силен имунитет, припомнете си ги и ги прилагайте.

цитруси

 

4. Намалете сладкото

Малцина знаят, но след като хапнете нещо сладко, за кратко след това , организмът ви е с понижен имунитет. Затова, ако у дома някой е с грип, опитайте да спрете яденето на сладки неща поне за няколко дни. Така ще намалите риска от заразяване.

 

5. Спазвайте дистанция

Малко трудно условие, когато хората живеят в едно домакинство. Но все пак е добре да стоите по-настрани от болния. Отложете прегръдките и целувките. Ако има възможност, е добре дори да спите в отделни стаи.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments