„Гъша кожа“ или какво се крие зад мравучкането – 5 …

Кожата отразява състоянието на целия организъм. Ако се появят някакви промени, е важно да се потърсят вътрешните причини за това. Какъв знак ни дава изтръпването на кожата?

„Гъша кожа“  или какво се крие зад мравучкането - 5 причини
 

 

Явлението „гъша кожа“ (cutis anserina) е получило името си заради промените по кожата – получаването на подобие на малки пъпчици при настръхване. Този симптом е известен и като парестезия. В основата на тази реакция обикновено е т. нар. пиломоторен рефлекс, когато съкращаването на мускулите на фоликулите на косъма под действието на сигнали на периферните нервни окончания кара косъмчетата по тялото да се надигат. Това напомня способността на животните да настръхват при първите признаци на опасност. При хората това обикновено се случва под въздействието на силни емоции – ужас, екстаз, благоговение… А може би всичко е много по-просто – например ако човек е премръзнал или му е изтръпнал кракът. Но все пак: ако това мравучкане, настръхване или изтръпване ви безпокои твърде често, добавят се болезнени усещания, загуба на чувствителност в крайниците, възпаление, то не е лошо да се прегледате.

 

Причина №1:Недостиг на витамини

Настръхването често е свързано именно с липсата на витамини, особено В1, С, D. Ако в човешкия организъм липсва витамин С, то състоянието на кожата рязко се влошава, тъй като аскорбиновата киселина подпомага изработката на колаген. При неговия недостиг кръвоносните съдове стават крехки, кожата се покрива с бръчици, образуват се раздразнителни участъци, появява се „гъша кожа“. Недостигът на витамин В1, освен с изтръпване, може да се комбинира със сърбеж и парене, а липсата на витамин D води до повишена умора, мускулна слабост, безсъние, дори леки подобия на гърч.

Какво да направите? Посетете диетолог, който ще подбере за вас комплекс от витамини. Преразгледайте дневния си порцион – най-много витамин D има в морската риба, яйчния жълтък, черния дроб, кравето мляко. На витамин В1 са богати фасулът, аспержите, триците, ядките, царевицата, пълнозърнестият хляб. Витамин С съдържат свежите плодове и зеленчуци.

 

 

Причина №2:Фоликуларна хиперкератоза

Това е заболяване, предизвикано от вроговяването на горния слой на кожата. Има външно сходство с целулита. Фоликулите на косъма се покриват с люспи – кожата под тях се възпалява, получава се зачервяване и загрубяване. Заболяването най-често е наследствено, но може да бъде провокирано и от външни фактори като подсушаващи душ гелове или сапуни. Симптомите могат да се появят и след прием на хормонални препарати или контрацептиви. Неправилното хранене и недостигът на витамини също са рискови фактори.

Какво да направите? Фоликуларната хиперкератоза не се поддава на пълно излекуване, но може да се тушира възпалението, да се постигне облекчение. Затова е важно да се обърнете към дерматолог. Най-важното е да поддържате кожата в добро здравословно състояние, да не я излагате дълго на слънце и студ, да не използвате груби ексфолианти, да прилагате специални средства за грижа за кожата.

 

Причина№3:Синдром на неспокойните крака

При това неврологично разстройство дискомфортът в краката често се наблюдава в състояние на покой. Появяват се бодежи, парене, сърбеж, усещане за дърпане или отпускане на кожата, мравучкане. Причината може да е злоупотребата с напитки с кофеин, интензивни физически натоварвания, сърдечна или чернодробна недостатъчност, заболявания на централната нервна система, стрес, тютюнопушене и др.

Какво да направите? Консултирайте се с терапевт и невролог. Откажете цигарите и алкохола. В случая помагат специална гимнастика, масажи, успокоителни билкови чайове.

 

 

Причина №4:Хипопаратиреоза

Това е болезнено състояние, предизвиквано от нарушения в работата на паращитовидните жлези. Съпроводено е с недостиг на калций в организма, повишава се възбудимостта на нервната система. Заради това възниква подобно на гърч състояние, усещане за мравучкане, изстиване на крайниците и намаляване на чувствителността им.

Какво да направите? Трябва да се обърнете към ендокринолог. Обикновено се назначава хормонална и витаминна терапия. Препоръчва се в храната да се включат продукти, богати на калций и витамин D. Ежедневно човешкият организъм се нуждае от 500 до 1500 мг калций.

 

 

Причина №5:Атеросклероза

В резултат на различни причини (повишаване на нивото на липиди в кръвта, артериална хипертония и др.) вътрешният слой на кръвоносните съдове се уврежда. Формира се изпъкналост на кожата, около която се разраства съединителната тъкан, натрупва се калций, получава се деформация и стесняване на артериите. Това води до нарушаване в кръвоснабдяването на органа, който се храни през тази артерия. Оттам идва и усещане за мравучкане и изтръпване, бледност на кожата, дори се образуват рани.

Какво да направите? Обърнете се към лекар. Важно е да се следи кръвното налягане, нивото на липидите (холестерин и др.), захарта в кръвта, да се направи ЕКГ, ултразвук на сърцето и кръвоносните съдове и др. Трябва да се контролира теглото, да се намали употребата на животински мазнини, да се води активен начин на живот, да се откажат вредните навици (алкохол, тютюнопушене).


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments