Да готвим с алкохол – основни правила и полезни съвети

Готвенето с алкохол е едновременно много просто и сложно. Различните видове напитки могат да уплътнят вкуса на ястието, да подчертаят някои нотки и дори изцяло да го променят. Има обаче някои основни правила, които всеки начинаещ готвач трябва да знае, за да не се превърне ефекта в дефект. Защото при готвенето с алкохол най-важни са познанията и мярката.

 

Готвене с алкохол: Полезни съвети

 

1. Добавяйте алкохол, който обичате

Различните видове алкохол се използват за различни цели. Въпреки това можете да си позволите да „кривнете“ от правия път в името на собствения си вкус. Когато правя поширани круши у дома заменям червеното вино с уиски заради предпочитанията на семейството ми, които не харесват изявения аромат на вино в десерт. Бъдете гъвкави и се адаптирайте: спрямо вкуса на близките си, според бюджета си или просто според наличностите в хладилника.

готвене с алкохол

 

2. Качеството на алкохола е определящо

Логично, колкото по-качествен е алкохолът, толкова по-добър ще е вкусът на ястието, което приготвяте. Това важи най-вече за виното, при което разликата между ниско и високо качество се усеща още с изтеглянето на корковата тапа. Въпреки това, ако не сте специалисти, можете да готвите и със средно качество алкохол. Аз например винаги имам бутилка червено вино за готвене у дома. Никога не е от скъпите и добавям малко от него, когато готвя свинско месо. Вероятно би било по-вкусно и ароматно със скъпо вино, но не знам дали ще усетя разликата, при все, че не съм ценител на този алкохол.

 

3. Алкохолът е само за акцент

Всичко с мярка – не само при пиенето, но и при готвенето с алкохол. Ако приготвяте сладкиш, следвайте стриктно количествата в рецептата. Ако правите нещо солено, бъдете внимателни. Многото алкохол може да маскира естествения вкус на продуктите. Затова опитвайте през цялото време и напасвайте.

 

4. Алкохол за деглазиране на тигана

Деглазирането е сложна дума, с която се обяснява наливането на определена течност в тиган или тенджера, след като сте пекли някакво месо. Доливането на алкохол към мазнината от печене/ пържене ще ви помогне да направите вкусен сос, който да сервирате към месото.

деглазиране

 

5. Дайте му време

Алкохолът не е нещо, което добавяте в последната минута особено когато говорим за солени ястия. Ако правите сос например, винаги трябва да оставите течността да се редуцира, а алкохолът да се изпари.

 

Видове алкохол и за какво са подходящи

Трудно е да се обхване огромния свят на алкохолните напитки. Но тук сме събрали за вас основните и най-популярни видове алкохол.

 

Бира

Бирата е алкохол, който можете да добавите към тесто за хляб. Подходяща е за готвене в гювеч, ако искате сосът да е по-лек или не обичате вино. Бирата не е сред видовете алкохол, които да редуцирате, защото придава твърде натрапчив горчив привкус.

Как да приготвите пиле на бутилка от бира >>>

Брауни с тъмна бира >>>

 

Вино

Виното е най-популярният алкохол за готвене. Използва се най-често при дълго печене на месо или за приготвяне на сосове. Бялото и червеното са еднакво добри и за винегрет, и за топъл сос.

Рецепта за свинско с вино и чесън >>>

Бьоф Бургиньон – говеждо във винен сос >>>

Ако трябва да ги разделим, червеното вино е добро за телешко, свинско и патешко. Бялото вино пък се комбинира добре с пилешко, заешко и други нетлъсти меса.

Виното подхожда за поширане на плодове, защото придава приятен червен оттенък и наситен аромат.

Поширани круши с червено вино >>>>

 

Ликьор

С ликьор се готви най-трудно заради наситения му аромат. Ако прибавите малко, няма да се усеща; ако прекалите, ще превземе изцяло вкуса. Ликьорът е идеален за сладкиши. Можете да добавите от него към крема между блатовете или този за измазване.

10 начина да използвате ликьори в летните рецепти >>>>

ликьор

 

Ром

Ромът е идеалният алкохол, ако искате да фламбирате. Подходящ е също така за различни плодови десерти. Баба например винаги добавя половин чаша ром към тестото за козунаци. Ако готвите нещо със сушени плодове, можете да ги накуснете от предишната нощ в ром, за да попият аромата.

Всичко, което трябва да знаете, за фламбирането >>>


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments