Да намериш мир в тъмните кътчета на живота си

„Умът може да ме изпрати в хиляди направления, но без значение какъв път ще избера, по този красив път ще вървя в мир със себе си. Всяка стъпка, която предприема, ще се роди от вятъра. И с всяка стъпка, която направя, ще цъфне едно цвете, ”Тит Нат Хан.

Лесно е да се чувстваш спокоен и позитивен, когато слънцето грее и животът върви по своя път. Съвсем друго е, когато сте сами, уплашени, болни или толкова уморени, че не можете да станете от леглото сутрин.

Като човек, който е трябвало да се бори с много трудности, знам нещо за това как да оцелеем в трудни времена. Знам какво е да се чувстваш изтощен и да загубиш надежда, но също така научих, че можеш да намериш моменти на мир и светлина дори и при най-трудните обстоятелства. Вие сте тези, които имате силата.

Спрете да се преструвате, че всичко е наред!
Ако нещата не вървят добре, признайте го. Спрете да обвинявате себе си, че се чувствате уморени или нещастни. Вместо да се измъчвате, че не можете да се радвате след настъпили психологически травми или неприятности, говорете със себе си със същото разбиране и уважение, с което подкрепяте приятелите и членовете на семейството си.

Кажете си, че имате пълно право да чувствате това, което чувствате сега. Но трябва да се разбере, че тези чувства са като всичко останало- идват и си отиват. И въпреки че днес всичко е сложно, вие все още оставате толкова силни, колкото в миналото. И преди сте имали трудни дни. Ще преминете през това и утре ще бъде много по-добре.

Обичайте себе си!
Това е времето, когато трябва да се грижите за тялото и духа си с особена любов. Слушайте тялото си и му дайте това, от което се нуждае, за да го поддържате здраво.
Уверете се, че имате достатъчно почивка. Легнете рано. Слепете следобед, ако искате.
Вземете си почивен ден и направете нещо, за да успокоите сърцето си. Разходете се из гората, отидете на плаж или прочетете хубава книга.

Яжте най-доброто, което можете, но не се упреквайте, ако не сте дали на тялото си целия необходим комплект зеленчуци или сте яли допълнително парче шоколад.

Движете се по такъв начин, че тялото ви да се чувства добре. И се опитайте да бъдете в движение колкото е възможно по-често. Дори 10-минутна разходка може да подобри настроението ви.

Поддържайте здравето и духа си с думи и действия, пълни със самолюбие през целия ден.

Напомняйте си за причините, поради които трябва да се обичате. Помнете също всички начини, по които можете да покажете тази любов.

Любимият ми начин да се грижа за себе си в трудни моменти е да си взема топла вана или душ. Обичам да прекарвам време сама – тогава имам възможност да се занимавам с възпитанието на тялото и духа си.

Обичам да се отпускам и оставям водата да отмие всички натоварвания и тревоги, които съм натрупала. За мен плуването или гореща вана е идеалният начин да приключите с труден ден.


Източник: www.lifetime.bg

Powered by Facebook Comments