Да отглеждате децата близо до баба е най-добрият подарък, който може да им направите

Да отглеждате децата близо до баба е най-добрият подарък, който може да им направите

Връзката между бабите и дядовците и внуците е нещо невероятно и е много по-дълбока от обикновено родство. И въпреки че популярната мъдрост гласи, че за да отгледаш дете, ти трябва цяло село, това не е единствената причина, поради която общуването с баби и дядовци е полезно за децата.

Ето 5 причини защо близката връзка с бабите и дядовците е най-добрият подарък за всяко дете. 

1. Децата винаги ще имат допълнителна подкрепа.

Проучване в Оксфордския университет установи, че децата, които са близки до своите баби и дядовци, имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми и са по-способни да се справят с травматични житейски събития като развод или тормоз в училище.

Бабите и дядовците могат да осигурят усещане за сигурност и подкрепа, която помага на децата в неблагоприятни ситуации.

2. Родовата памет и самоидентификацията помагат на децата да издържат по-добре на трудности.

Други проучвания показват, че наличието на идентичност между поколенията или разбирането на семейната история и как те се вписват в нея може да направи децата по-издръжливи и да им помогне да контролират по-добре живота си, дори когато светът извън тяхното семейство изглежда неконтролируем.

Психолози, които изследвали стресоустойчивостта на децата след терористичните атаки на 11 септември, открили, че тези, които знаят повече за семейната си история, се справят по-добре със стреса. Тези знания могат да помогнат на детето да разбере, че е част от нещо по-голямо от себе си. Осъзнаването на факта, че предишните поколения са преживели своите тежки времена, помага на децата да се справят с трудностите и да се върнат към нормалността.

3. Близката връзка с бабите и дядовците учат децата да се отнасят по-спокойно към възрастта

Всички ние ще остареем и, разбира се, не искаме следващото поколение да ни дискриминира, когато това се случи. За щастие, най-добрата противоотрова срещу възрастта е развитието на положителна връзка между децата и техните баби и дядовци.

Според проучване, в което са участвали 1 511 белгийски деца на възраст от 7 до 16 години, децата, които са близки до бабите и дядовците си, се отнасят с по-малко пренебрежение към възрастните хора.

Децата, които са имали лоши отношения с по-възрастните си роднини (не непременно по отношение на броя на контактите, а по-скоро по тяхното качество), често се отнасят с по-голямо пренебрежение към възрастните хора.

4. Общуването с по-старото поколение предпазва от депресия.

Проучванията, проведени в Бостънския колеж през 2014 г., откриват връзка между деца с по-възрастни роднини и по-ниски нива на депресия при всички членове на семейството. Внуците запознават по-възрастните си роднини с джаджите и съвременни устройства, докато бабите и дядовците споделят житейски опит и съвети.

5. Децата помагат на бабите и дядовците да живеят по-дълго.

Науката най-накрая доказа, че да бъдеш до баба и дядо е полезно не само за детето, но и за самите тях. Децата стават по-издръжливи, а бабите и дядовците стават по-здрави.

Изследователите са установили, че грижата за внуците удължава живота на възрастните хора средно с пет години. Общуването между поколенията е наистина печелившо!

Грижете се за вапите баби и дядовци!

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments