Да сготвим агнешко – съвети и 3 лесни рецепти

В зависимост от това каква техника използвате и каква част от агнето готвите, има някои основни правила, които трябва да спазвате.

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

Най-полезните и най-вредните видове месо >>>

Какво трябва да знаем за готвенето на агнешко >>>

 

Агнешко на грил

Агнешкото на грил/ барбекю се приготвя бързо и лесно. Най-доб ре е да му сложите от т.нар. суха саламура преди готвене. 40 минути до 1 час преди да започнете да готвите агнешкото, го поръсете със сол. След това овкусете с други подправки и изпечете. Когато готвите агнешко на грил, трябва често да го обръщате, за да се сготви равномерно.

 

Задушено агнешко

При задушаването месото се готви в затворен съд с малко течност. При задушаването месото се готви бавно и на ниска температура и става крехко и сочно. Най-добрият къс агнешко месо за задушаване е плешката. Агнешките ребра също са подходящи за задушаване.

 

ВСИЧКИ РЕЦЕПТИ

с агнешко месо можете да откриете тук >>>

 

Печено агнешко

Печеното месо се приготвя на фурна в отворен съд (без похлупак). Най-добрите късове месо за печене са агнешките котлети и филето. Също така всички големи късове агнешко или такива, които имат странна форма (неподходяща за грил/ тиган) могат да бъдат изпечени във фурната. Печеното агнешко трябва да има кафява коричка и да е сочно отвътре. Това се постига като първоначално печете в силно загрята фурна за 10-ина минути, а след това оставите за по-дълго време на по-нисък градус.

След като смятате, че агнешкото е изпечено, оставете го да „почине“ за 10-20 минути, преди да го разрежете.

 

Бързи агнешки кюфтенца

със свеж лимонов сос

Една различна рецепта за агнешко. Вижте как да приготвите агнешки кюфтенца и свеж лимонов сос, с който да ги полеете

кюфтета, агнешки кюфтета, рецепти с агнешко

Продукти:

за агнешките кюфтета:

  • 500 гр. мляно агнешко месо
  • 500 гр. мляно телешко месо
  • 1/3 връзка пресен магданоз,
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 3 средни яйца
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1 ч.ч. вода
  • 3/4 ч.ч. галета
  • 5 с.л. зехтин/ олио

за лимоновия сос:

  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 5 средни яйца
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол, щипка-две кукрума (по желание)

Начин на приготвяне на кюфтетата:

  1. В купа смесете двата вида месо. По ваше желание можете да използвате само агнешко месо или пък да замените телешкото със свинско
  2. В отделен съд разбъркайте магданоза, яйцата, водата, галетата и черния пипер. Добавете ги към мляното месо.
  3. В тиган за кратко запържете чесъна, лука и малко сол. След 2-3 минути отстранете от котлона и след като изстине, добавете към мляното месо.
  4. Оформете кюфтенцата и ги изпечете на предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути

Начин на приготвяне на соса:

  1. На водна баня (стъклена купа върху тенджера е най-добрият вариант) разбъркайте добре яйцата.
  2. Постепенно, като не спирате да бъркате, добавете зехтина, а после и лимоновия сок и куркумата
  3. Продължете да бъркате, докато сосът се сгъсти (около 10 минути)
  4. Сервирайте с агнешките кюфтенца

 

Агнешки котлети

с коричка от песто

За всички, които обичат вкуса на свеж босилек, предлагаме интересна рецепта за агнешки котлети с песто.

агнешки котлети

Продукти:

  • За пестото (шепа пресен босилек и 1/2 ч.ч. целина – измити и добре подсушени)
  • 2 ск. чесън
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1/2 ч.ч. запечени на тиган кедрови ядки
  • 4 ч.л. галета
  • 8 агнешки котлета
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В блендер смесете босилека, целината, зехтина и кедровите ядки и смелете на паста
  2. Добавете към сместа галетата, сол и черен пипер и разбъркайте с лъжица
  3. Овкусете със сол и черен пипер котлетите и ги запечатайте в тиган за 1 минута от всяка страна
  4. След това ги сложете в тавата, в която ще ги печете, и ги намажете с пестото. Полейте с малко зехтин
  5. Печете до получаване на коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна (около 10-15 минути, в зависимост от това дали предпочитате по-изпечено месо или алангле

 

Агнешки бут на грил
с мента и салса верде

Вкусна рецепта за агнешки бут, който можете да приготвите на открито, ако времето позволява. Тази рецепта за агнешки бут може да се приготви както на барбекю, така и на обикновен грил на ток или газ. Предлагаме ви да гарнирате агнешкия бут със свежо кисело мляко с мента и прясно приготвено салса верде

агнешки бут

Продукти:

За приготвянето на агнешкия бут:

  • 1,5-2 кг. агнешки бут с кост
  • 1 голяма глава чесън
  • 1 ч.ч. зехтин/олио
  • 1 ч.ч. розмарин
  • 1/2 ч.ч. мента, сол и черен пипер на вкус

За ментовото кисело мляко:

  • 2 ч.ч. кисело мляко
  • 2 ск. чесън
  • 1 ч.ч. нарязана на ситно мента
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус

За салса вердето:

  • 6 аншоа
  • 4 ск. чесън
  • 3/4 ч.ч.зехтин
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 ч.л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус
  • по желание добавете 2-3 с.л. каперси

Начин на приготвяне:

  1. От предния ден пригответе ментовото кисло мляко, като смесите продуктите. Оставете в хладилник за 1 нощ.
  2. Салса вердето се приготвя лесно, като просто смесите всички продукти в блендер
  3. За агнешкото, смесете в блендер розмарина и чесъна.
  4. Овкусете агнешкия бут със сол и черен пипер, след което намажете с розмариновата паста.
  5. Печете на грила или на барбекю, като обръщате често
  6. Изпичането на бут от около 2 кг отнема около 90 минути в зависимост от силата на грила и предпочитаната от вас температура на месото.
  7. След като свалите от грила, оставете да почине.
  8. Сервирайте парчета агнешко със салса верде и ментовото кисело мляко


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments