Да си направим сами картофеното пюре на прах

Сушеното картофено пюре на прах е концентриран полуфабрикат с висока хранителна стойност. Може да се използва за приготвяне на пюрета, сгъстяване на супи, яхнии, сосове и др. Особено удобно за използване и леко е за носене, ако сте на преход в планината или на пикник в гората.

Продуктът е изгоден и с това, че спестява време и продължително готвене, големи разходи за ръчен труд за почистване и белене. В гореща вода (при температура 95-98 °С) в продължение на 10-25 минути и воала – картофеното пюре е готово – вкусно и пухкаво.

Високата цена и наличието на различни химикали в сухите картофени пюрета в магазина, както във всеки продукт от хранително-вкусовата промишленост, отказват много хора да използват картофено пюре на прах. Но навярно не знаете, че можете да си направите картофено пюре у дома със собствените си ръце.

Как да си направим сами картофено пюре на прах?

За пюрето е най-добре да вземете висококачествени сортове картофи, без увреждания и позеленяване. Преди обелването на картофите те се измиват старателно, за да се отстрани остатъчната почва и пясък. След това картофите се обелват и почистват добре от израстъци и други дефекти.

Обелените картофи се потапят в студена вода, за да се избегне потъмняване, след което се варят в подсолена вода, докато почти напълно се сварят. Сварените картофи се прекарват през месомелачка с диаметър на отвора на решетката 3-5 мм или се намачкват със специалния ръчен уред за целта.

Да си направим сами картофеното пюре на прах

Получената маса се разстила върху хартия за печене на слой с височина 1.5-2 см и се суши при температура 80 °С във фурна или домашни сушилни. Разбъркайте внимателно по време на сушене.

Друг вариант е да изсушите картофеното пюре на радиатора вкъщи. Поставяте го на тънък слой в метален поднос или тавичка, покрита с хартия за печене. Пюрето няма нужда да се разстила (разточва) върху листа, добре е да изглежда като малки бучки (трохи). Съдът се слага на отоплителен радиатор през зимата и така за 2-3 дни, без да се разбърква, бавно и постепенно имате сухо картофено пюре.

Недостатъкът на този метод е, че пюрето може да се замърси с прах или друго, а предимството е, че не губите време за надзор на процеса на сушене.

Добре изсушеното пюре изглежда като полупрозрачни парчета с кехлибарено жълт цвят, без потъмняване и побеляване, с твърда и хрупкава консистенция. Можете да натрошите парчетата или да ги съхранявате така. Допълнително може сухата маса да се сложи в блендер за придобиване на прахообразна консистенция.

Ако картофеното пюре на прах ви трябва за определена цел и знаете как ще го използвате, може предварително да го смесите с набор от подправки или сушени зеленчуци. Можете също така да го разделите на части, като овкусите с различни подправки за различни кулинарни цели. Разбира се, може да го съхраните в натурален вид, за да можете да импровизирате във всеки момент.

Картофеното пюре на прах

Сушеното картофено пюре трябва да се съхранява на сухо място, не позволявайте да стане влажно. Добра идея е да го сложите в сухи стерилни буркани с плътно прилепващ капак.

Малко усиля и вече имате домашно приготвен и вкусен полуфабрикат, който в бъдеще ще ви спести време и усиля за приготвяне на храната за семейството или ще ви улесни доста, ако трябва да готвите при полеви условия.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments