Да си панираме смилянски боб

Смилянският боб е сред малкото български храни, защитени с патент за марка. Той се отглежда в областта на горното поречие на Арда, където е по-известен като фасульовица.

Този вид традиционен български боб се отглежда от повече от 250 години в района. Специфичното е, че не дава същите резултати на отглеждане никъде другаде.

Специалистите обясняват това със специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха и качеството на водата в района на село Смилян. Смилянският боб е популярен както у нас, така и в чужбина. Годишно районите край р. Арда произвеждат над 30 тона смилянски боб. Той се обработва ръчно и се тори с естествен оборски тор.

По презумпция смилянският боб най-често се употребява в родопската кухня. Освен традиционната боб чорба, с него се приготвят сарми и пълнени чушки, рула, пълнена тиква с боб, баница с боб, трахана с телешко месо и царевица и още много други. Освен това, смилянският боб е перфектен за паниране. Ето как:

Паниран смилянски боб

Необходими продукти: 500 г сварен смилянски боб, сол, копър, олио, брашно, оцет.

Начин на приготвяне: Бобът се отцежда и подсушава леко. След това всяко бобче внимателно се овалва в брашно и се пуска в нагорещено олио. Пържи се до златисто. Панираният смилянски боб се сервира студен. Овкусява се с оцет, олио, сол и копър.

Да си панираме смилянски боб

Снимка: Ваня Величкова

Ето и друг начин да си панирате смилянски боб:

Необходими продукти: 200 г смилянски боб, 2 яйца, 1 с.л. тиквено брашно, галета, 4 с.л. олио, сол

Начин на приготвяне: Бобът се вари докато напълно омекне. Отцежда се и измива със студена вода. Яйцата се разбиват със солта. Добавят се тиквеното и сусамово брашно, както и галетата.

Бърка се до получаване на гъста смес. В нея се овалва всяко едно бобче и се пържи в силно сгорещено олио, до златисто. Панираните бобени зърна се вадят с решетъчна лъжица от мазнината.

В чинии за сервиране се постилат накъсани листа маруля, салата или пресен спанак. Върху тях се нареждат бобчетата. Поднасят се горещи.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments