Дезинфекция на телефона

Дезинфекция на телефона тези дни е важно нещо в живота ни. Основната превантивна мярка в борбата срещу коронавируса е рязкото ограничаване на социалните контакти между хората. За един продължителен период от време обаче, това се превръща в мъчително бреме, тъй като човекът е подчертано социално същество, а прогресът на човечеството би бил невъзможен без контакти между отделните индивиди или групи от такива. Далеч по-приемливо е носенето на маска, която да покрива плътно както устата, така и носа. Да, не е удобно, защото маската затруднява дишането, но предпазва от вирусите, отделящите се във въздуха от страна на заразени субекти при всяко тяхно издишване. След употреба, маската следва или да бъде изхвърлена, или старателно изпирана с гореща вода при температура 55 – 60ºС, след което може да бъде отново използвана. Разбира се, преди това ръцете трябва да бъдат ефективно измивани със сапун и също толкова гореща вода.

Всичко това се прави, тъй като при тази операция кopoнaвиpycите доказано се отмиват в преобладаващата си част. Не трябва обаче да се забравя, че те имат свойството да се задържат особено върху гладки повърхности, каквито са дръжките на прозорци и на врати, мокети и килими, мивки и тоалетни, както и екрани, сензорни дисплеи, клавиатури… Несъмнено такива места трябва често да бъдат почиствани и дезинфектирани със съответни препарати.Именно дезинфектирането е това, което унищожава неотмитите вируси, като измежду немалкият брой предлагани дезинфектанти ясно се откроява етиловият спирт с концентрация над 90º (за ръцете концентрацията на спиртния разтвор е препоръчително да е около 70º). Изтривайте гладките или/и лъскави повърхности и местата, които сте докосвали, с памуче или кърпичка, напоени със спиртен разтвор. Обърнете особено внимание на дръжките, но най-вече на телефона си, който, несъмнено, докосвате средно 100-на пъти дневно!

Установено е, че ако дезинфекцирате телефона си често, спазвайки определена процедура, то ще снижите значително риска от заразяване с коронавирус, както и с други вредни патогени.А процедурата е лесна за спазване: първо, измивате ръцете си по указания по-горе начин; второ, изключвате телефона си; трето, натопявате памуче или кърпичка със спиртен разтвор или друг дезинфектант (но не и белина, а също вода и перилни препарати или сапуни, или гелове и спрей дезинфектанти, за които е вероятно, че ще повредят устройството), изцеждате го и триете старателно повърхностите челно и отстрани; четвърто, оставете спиртният разтвор да се изпари и устройството да изсъхне напълно във въздушна среда, след което го рестартирате. Не забравяйте да дезинфектирате и мястото, където държите телефона си. Обръщаме вниманието ви и на това, че така наречените концентрирани алкохолни напитки не са ефективни, тъй като концентрацията им е в границите 45 – 55º!

Също неподходящи дезинфектанти (дори в концентрирана форма) са и сребърната вода, нишадърът, различните видове етерични масла и тинктури.В определени случаи е необходимо и да стерилизирате местата, за които се предполага, че са били заразени с вируси или/и бактерии, с цел да унищожите и техните спори.В заключение: наблегнете на дезинфекцирането със спирт и ще можете да спите спокойно, че държите настрана коронавируса! Успех!

Източник: rusalkite.com

Powered by Facebook Comments