Десет ключа за щастие

1. Тялото ти е мъдро. В него е заложена безпогрешна система за избор на правилните за теб неща. Преди да вземеш поредното решение, вслушай се в сигналите, които тялото ти изпраща. Ако ти отговори с физически или емоционален дискомфорт – внимавай. Ако ти отговори с радост и задоволство, значи решението е правилно.

2. Ти си храм. Не тъпчи тялото си с отрови: нито чрез храната, водата и въздуха, нито чрез собствените си емоции. Помни, че Бог живее в теб и пази чист Неговия храм.

3. Живей на мига. Защото единственото, което наистина имаш, е настоящия миг. И миналото, и бъдещето са извън твоята власт. Насочи вниманието си към своето СЕГА, усети го с цялата му пълнота. Мигът е такъв, какъвто е. Винаги, когато се противопоставяш на мига, ти се противопоставяш на цялата Вселена.

4. Подари си тишина. Помълчи и послушай вътрешния си глас. Вместо да се луташ в умуване, довери се на интуицията си. Ти си най-важният в този свят. Подари си време и тишина, за да чуеш себе си.

5. Не робувай на другите. Отърси се от потребността да получаваш одобрението на другите. Ти не зависиш от ничие одобрение.

6. Ти зависиш единствено от собствения си избор. Единствено ти избираш чувствата и отношението си към хората и ситуациите. По различно време един и същ факт може да ти изглежда тъжен или смешен. Фактите не се променят; променя се твоето отношение към тях.

7. Не съди. Отърви се от вроденото си желание да съдиш другите, задето са различни от теб. Приеми ги каквито са и ще се почувстваш олекнал, освободен, извисен и просветлен.

8. Светът е твоето огледало. Ти мразиш или обичаш в другите само онова, което обичаш или мразиш в себе си. Ти привличаш в живота си хората и ситуациите, от които имаш нужда, за да научиш определен урок. Когато реагираш с гняв или избираш насилието, ти обръщаш гнева и насилието срещу себе си. Каквото даваш, това и получаваш. Не бъди жесток със себе си. Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

9. Не се страхувай да обичаш. Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място нито за страха, нито за болестта. Прости на другите и на себе си и ще бъдеш свободен.

10. Бъди какъвто си. Ти възприемаш този свят в собственото си съзнание. Чудесно е, че се грижиш за околната среда, защото я почистваш от отпадъци. Но не забравяй да почистиш токсините от своите мисли.

– Дийпак Чопра

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ЖИВОТА

Powered by Facebook Comments