Децата до 5 г. носят до сто пъти повече вирусен товар на COVID-19 от възрастните

Деца на възраст до пет години носят между 10 и 100 пъти повече генетичен материал на новия коронавирус в носа си в сравнение с по-големи деца и възрастни, сочат резултатите от изследване, публикувано в „ДЖАМА Педиатрикс“.

Резултатите поставят под въпрос колко вероятно е малко дете да заразява околните.

Екипът е анализирал проби от 145 болни с COVID-19, пише bTV. Пациентите са били от много леко до средно тежко състояние с вече налични симптоми. Сред тях 46 са деца на възраст под пет години, 51 са от 5 до 17 години и 48 са възрастни – от 18 до 65 години.

При сравняване на резултатите екипът от учени е установил, че децата под петгодишна възраст имат значително повече вирусни частици в носа си – от 10 до 100 пъти повече.

Учените трябва сериозно да разгледаме разпространението на вируса от деца. За момента изглежда, че те не са главните преносители“, коментира д-р Тейлър Хеалд-Сарджент, педиатър и специалист по инфекциозни болести, водил проучването.

Въпреки липсата на доказателства, че толкова малки деца могат да разпространяват новия коронавирус, учените подчертават, че благодарение на затварянето на училища и детски градини и строгите карантинни мерки децата не са имали възможност да се срещат с други хора. Това също би повлияло на данните дали са заразни или не.

В коментари към проучването други педиатри коментират, че е възможно децата да са сериозен преносител на болестта. „От много време знаем, че децата са добър инкубатор на дадени респираторни вируси и именно те ги разпространяват сред хората“, коментира Майкъл Смит от детската болница в Лос Анджелис.

Относно превенция специалистите са категорични – тъй като толкова малки деца трудно могат да бъдат ограничени, най-важни са проследяването на контактите. Друг важен аспект е всяко дете да бъде в една и съща група с други деца когато отново бъдат отворени учебните заведения, за да се ограничи разпространението на потенциална зараза.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments