Децата, които имат силна връзка със своите баби и дядовци, са по-щастливи

Сега повече отвсякога бабите и дядовците трябва да са близо до внуците си.

Сега повече отвсякога бабите и дядовците трябва да са близо до внуците си.

В нашето съвремие има ръст на заетите, работещи семейства, както и на семействата с един родител; това е една от причините, поради които е важно децата и бабите и дядовците да имат силна връзка. Участието на дядото и бабата е от полза за всички, включително за родителите на детето, тъй като те могат да гарантират, че децата им са добре обгрижени, ако самите те нямат възможност да бъдат често с наследниците си.

Изследванията показват, че силната връзка с баба и дядо се оказва полезна за детето

Университетът в Оксфорд проведе проучване, което показва как и защо участието на дядото и бабата в живота на децата може да насърчи благосъстоянието на хлапетата. Изследването е проведено от професор Ан Бюканън от Департамента по социална политика и интервенция и е разгледало над 1500 деца.

Изследванията на Бюканън показват, че тези, чиито баби и дядовци са били по-ангажирани в живота им, имат по-малко емоционални и поведенчески проблеми. Това е особено вярно, тъй като много деца и юноши могат да се обърнат към своите баби и дядовци за подкрепа по време на трудни моменти, например когато родителите им преминават през развод или раздяла.

Нещо повече, изследването разкрива, че дядовците и бабите въздействат върху децата по различен начин; тоест дядовците обикновено участват във физическите дейности и наставничеството, докато бабите възпитават и осигуряват емоционална подкрепа.

Любовта на баба и дядо е търпелива, безусловна и утешителна

Освен факта, че бабите и дядовците могат да гледат детето, когато родителите са заети, те също могат да осигурят спокойната и търпелива подкрепа, от която децата се нуждаят, но може и да не получат от родителите си.

С други думи, бабите и дядовците са склонни да бъдат по-търпеливи и разбиращи, така че децата вероятно ще споделят повече с тях, отколкото с родителите си. Освен това силната връзка с техните баби и дядовци дава на децата по-добро усещане за това кои са и откъде идват.

В допълнение към това те имат повишено усещане за стабилност и сигурност, тъй като знаят, че могат да разчитат на други възрастни, освен на родителите си.

В крайна сметка участието на бабите и дядовците е необходимо, тъй като може да има положителен ефект върху благосъстоянието на децата – разбира се, силната връзка е полезна и за бабите и дядовците, тъй като им дава усещане за цел и ги кара да се чувстват необходими.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments