Дискова херния: ранни симптоми и ефективни упражнения у дома

Дискова херния – ранни симптоми

Можете да отстраните този проблем просто и бързо, ако знаете тези методи!

Дисковата херния е едно от най-болезнените състояния. Твърде голям натиск върху гръбначния стълб е най-честата причина за това състояние.

Много голям проблем е, че повечето хора, които страдат от пролапиран диск, нямат представа за наличието на този проблем.

Погрижете се за себе си, ценете всеки момент от живота си и бъдете здрави!

Някои от най-честите симптоми на дискова херния:

  • Болка в ръката или крака
  • Изтръпване в тялото заради засегнати нерви
  • Силна болка в седалището и бедрото
  • Болка, която се задълбочава, когато стоите и намалява, когато легнете

Гръбначният стълб се състои от костеливи прешлени, които са разделени от желеподобни дискове, които държат прешлените на място. Дисковата херния възниква при разкъсване на диска, което води до изместване на диска и дразнене на близките нерви. Този вид нараняване обикновено възниква по време на повдигане, огъване, разтягане или усукване и може да доведе до силна болка и слабост.

Силно препоръчваме да изпълните следните упражнения, за да се отървете от болката, причинена от пролапс на диска.

1. Разширяване на шийните прешлени
Легнете по гръб на леглото. Поставете долната част на врата си на ръба на леглото, след това бавно спуснете главата си назад и я оставете да виси. Останете в тази позиция за една минута и след това направете пауза за минута. Повторете упражнението 10-15 пъти.

2. Намаляване на шията (брадичката)
Това е може би най-лесното упражнение за шийните прешлени. Легнете по гръб на леглото с ръце отстрани и след това дръпнете брадичката към гърдите. Останете в това положение за десет секунди. Препоръчва се упражнението да се повтори 15-20 пъти.

3. Прибиране на рамото
Застанете с гръб към стената и ръцете отстрани. Свийте лактите си под ъгъл от 90 градуса и преместете раменете надолу и назад (лопатките трябва да бъдат притиснати заедно). Задръжте в това положение за 10-15 секунди и повторете 10-15 пъти.

4. Изометрично задържане
Отпуснете раменете и сложете ръка на челото си. След това натиснете главата с ръка, без да движите главата си. Останете в това положение за 10-15 секунди. Повторете упражнението 15 пъти.

5. Страничен завой
Отпуснете рамене и бавно наклонете главата си настрани, сякаш искате да докоснете ухото с рамо. Останете в това положение за 30 секунди, след което се отпуснете за 30 секунди. Трябва да повторите упражнението 5 пъти през деня.

6. Разтягане
Отпуснете раменете и сложете ръка на задната част на главата. След това бавно наклонете главата си, за да погледнете подмишницата си под ъгъл от 45 градуса. Останете в това положение за 30 секунди и след това почивайте за 30 секунди. Повторете 5 пъти през деня.

7. Въртене на шията
Отпуснете раменете и обърнете главата си настрани. Останете в това положение за 30 секунди и след това бавно завъртете главата си на другата страна (задръжте позицията за още тридесет секунди). Повторете 5 пъти през деня.

Упражнения при дискова херния

1. С лице надолу
Когато се събудите сутрин, легнете с лицето надолу на леглото, леко повдигайки главата си. Това просто упражнение ще ви помогне да увеличите извивката в долната част на гръбначния стълб и да намалите болката.

2. Поза “сфинкс”
Легнете и повдигнете тялото с лакти. Задръжте позицията за 2 секунди и повторете упражнението осем пъти. Препоръчително е да правите това няколко пъти на ден.

3. Кобра
Легнете, ръцете са на ширината на раменете и краката са широко раздалечени. След това се придвижете нагоре, докато лактите не се изправят. Задръжте позицията за 2 секунди и повторете упражнението 8 пъти. Също така трябва да повторите това упражнение няколко пъти през деня.

4. Непрекъснато разширяване
Застанете изправени и поставете ръцете на бедрата с пръсти надолу. След това огънете се бавно. Останете в това положение 2 секунди и повторете упражнението 8 пъти. Повторете упражнението няколко пъти през деня.

5. Котешка поза
Застанете на 4 крака, ръцете на разстояние на раменете и краката на разстояние на ширината на бедрата и оставете стомаха да виси надолу. Издишайте и огънете гърба си, колкото можете и спуснете врата и главата надолу. Изпълнете упражнението 8 пъти.

6. Усукване
Легнете по гръб, единият крак е прав, а другият е свит, стъпалото на пода. Поставете едната ръка под долната част на гърба за подкрепа (другата ръка поддържа главата). Повдигнете раменете и долната част на гърба. Повторете упражнението десет пъти.

7. Клякания
Застанете с коленете малко повече от ширината на бедрата и спуснете задните си части, задръжте в това положение за 5 секунди. Повторете упражнението десет пъти в три серии.

8. Поза “куче-птица”
Застанете на 4 крака. Повдигнете едната ръка и противоположния крак, така че да са успоредни на гърба. Повторете упражнението десет пъти в три серии.

Изпълнявайки тези прости упражнения, ще укрепите мускулите на гърба и шията, ще подобрите кръвообращението на гръбначния стълб и ще се отървете от болката. Препоръчва се да изпълнявате тези упражнения постоянно и всеки ден.

Повечето случаи на дискова херния могат да бъдат лекувани успешно без операция. Операцията е опция само за много тежки случаи. Повечето операции са минимално инвазивни и имат много висока степен на успех. Единственият недостатък е, че времето за възстановяване след операцията продължава много дълго време.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments