Днес празнуваме Трифон Зарезан

Днес българската православна църква почита паметта на Свети мъченик Трифон, а в народната традиция този празник е известен като Зарезан.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка. От 1 февруари според народните поверия се празнува началото на пролетния сезон и затова е прието днес да се режат лозите.

Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в село село Комсада, в областта Фригия. Семейството му са били християни, които от рано са запалили в светеца преданост към Бога, а още от малък той е бил дарен с лечителска дарба.

На 17-годишна възраст успял да излекува тежко болната дъщеря на император Гордиан, за което бил богато възнаграден от императорското семейство. Заради вярата си в Христа Свети Трифон е загинал мъченически.

По време на гоненията срещу християните при император Траян Деций Трифон е бил арестуван, подложен на мъчения, осъден и обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил смъртта да го стигне по-бързо, склонил глава и починал.

Първоначално Трифон Зарезан се е чествал на 14 февруари, но след въвеждането на Григорианския календар през 1968 г. църковният празник се е изместил. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Традиции за Трифон Зарезан
Трифоновден е част от серия празници в началото на февруари, наречени Трифунци. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари – Сретение Господне, а на 3 февруари – Свети Симеон.

Според българските традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

На днешния ден всеки стопанин трябва да отиде на лозето и да се прекръсти 3 пъти. След това трябва да отреже първите 3 пръчки от лозята, след което да прелее мястото с червено вино и светена вода. Жената в дома трябва да приготви хляб и пълнено пиле с ориз, които да даде на лозаря заедно с бъклица вино.

Днешния ден се смята и за древен култ към Дионисий – древногръцки бог, който в древността е почитан като покровител на виното и веселието. Вярвало се, богът е научил хората да правят вино.

Източник: sanovnik.bg

Powered by Facebook Comments