Домашен ускорител на растежа на косата – спира омазняването, сгъстява и я прави лъскава:

Всички ползваме ексфолианти за кожата си – това са козметичните средства, в които са добавени абразивни частици, с чиято помощ се премават мъртвите клетки от кожата.

Но ако се грижи така за кожата на лицето и тялото, често забравяме, че кожата на главата също се нуждае от подобен вид почистване.

Пилингът на скалпа не се радва на такава популярност, но с негова помощ може да се решат много проблеми. Редовното ексфолиране на кожата на главата подобрява кръвообращението, което означава, че стимулира дейността на луковиците на косъма и ускорява растежа на косата.

Частиците нежно ексфолират кератинизираните клетки, намаляват производството на себум, почистват косата от остатъчни продукти (мусове, лакове, термична защита и др.).

Почистването на кожата на главата от мъртвите клетки спомага за лечението на пърхот, придава обем на мазната коса и предотвратява бързото замърсяване. Пилингът се прави непосредствено преди миене на главата. Предварително срешете косата и обилно я намокрете с топла вода. Нанесете на скалпа малко количество скраб с масажиращи движения. След 3-4 мин масаж отмийте скраба с голямо количество вода.

Какво ще ви даде подобно почистване на скалпа: ще помогне да се премахнат мъртвите клетки от епидермиса; ще се подобри „дишането“ на кожата; процедурата елиминира космите, чиито жизнен цикъл приключва; подобрява се микроциркулацията на кръвта в горните слоеве на епидермиса; стимулира растежа на косата; нормализира производството на себум; като цяло помага за заздравяването на скалпа.

За да почистите ефективно главата си от замърсявания, трябва да следвате някои препоръки:

Косата не трябва да е чиста. Препоръчително е да я намокрите за 5-10 минути с топла вода, така че кожата „да омекне“.

Разделете косата на кичури и нанесете продукта върху отделните сектори. Първо втрийте с леки кръгови движения, а когато почистващите частици се разпространят по повърхността на кожата, можете да масажирате главата си. По този начин обработете цялата повърхност.

Няма нужда да държите ексфолианта върху главата си повече от 15 минути – напълно достатъчни са. След това изплакнете обилно с вода.

Накрая измийте с шампоан и ако желаете, може да нанесете и маска за коса.

Видове ексфолианти

Има много начини да направите пилинг на косата у дома. Рецептите са много прости. За основа може да вземете:

сол; захар; смлени кафени зърна; зърнени култури (ориз).

Абразивните частици не трябва да са твърде малки – така няма да се справят със задачата. Грубите и големи пък могат да увредят дермата.

Също така, в зависимост от вида на косата, в състава допълнително се добавят други полезни съставки.

Соленият скраб е най-простият и най-често срещаният:

Навлажнете леко солта с вода. Не трябва да се превръща в каша, а просто да е влажна.

На същия принцип пилингът може да се направи от захар или зърнени храни, като ориз наприер.

Кафе пилингът е подходящ за собственици на чувствителна кожа. Вземете готово или прясно смляно кафе и добавете малко шампоан. С тази смес измийте косата, като внимателно масажирате кожата. Изплакнете. Възможно е да не се постигне пълно почистване от първия път. Ефектът се усеща с натрупване.

За мазна коса ще бъде добре да добавите в лимонов сок, етерични масла от розмарин, портокал, лимон, чаено дърво. За суха коса – бадемово масло, зехтин, ленено семе, кокосово масло. Те ще предпазят косата от повреди. А жълтъкът ще помогне за възстановяване на косата отвътре.

Във всеки случай консистенцията на продукта не трябва да е течна.

Не можете да правите почистване по този начин твърде често. Достатъчно е веднъж седмично за мазна коса и веднъж на десет дни за суха коса. Когато процедурата стане норма и неразделна част от грижата за косата, ще бъде възможно да се съсредоточите върху усещанията: самият организъм ще ви каже колко често трябва да правите пилинг на косата.

Източник: За жената


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments