Домашна питка – хрупкава отвън и мека като памук отвътре

Домашна питка – ще се влюбите от първата хапка

Съставки:
500 г брашно
10 г суха мая
250 мл мляко

1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
30 г меко масло
50 г разтопено масло

по желание сусам, черен сусам, ленено семе
1 чаена лъжичка мляко
1 яйце + 1 белтък

Приготвяне:
Добавете сухата мая и чаена лъжичка захар към топлото мляко, разбъркайте и оставете настрана, докато маята се активира за около десет минути.

В купа сложете брашно, сол и разбъркайте всичко добре, направете дупка в средата и добавете 50 г разтопено масло, едно цяло яйце и един белтък и добавете маята с млякото.

Разбъркайте всичко добре, след това изсипете върху работната повърхност и месете за около десет минути, ако трябва добавете малко брашно.

Тестото трябва да е еластично и меко. Намажете го с малко олио, покрийте и оставете на топло място да втаса.

Премесете тестото и го разделете на 5 равни части. Оформете едната част на топка и я сложете в средата на тавата, която предварително сте намазали с олио.

Разделете втората част на 3 части, сплетете плитка, която ще увиете около топката в средата.

Разточете следващата част на кора, приблизително около 20 см, намажете я с мекото масло, направете същото със следващата кора, сложете я върху първата, а третата кора само разточете, без да я мажете с масло.

Разточете всички кори в една правоъгълна кора с дебелина 2 мм и я намажете с останалото масло. Навийте на руло.

Нарежете рулото на парчета с размер от 2 до 2,5 см и ги подредете в кръг около плитката.

Намажете с разбития жълтък с малко мляко, поръсете със семена по желание, покрийте и оставете да втаса още малко, около половин час.

Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 30 минути

Намажете топлата питка с разтопено масло, оставете я да се охлади за около 5 минути, след това я извадете от тавата и я оставете върху решетка да се охлади.

Направете тази домашна питка и изненадайте семейството си!


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments