Домашни наполеонки по рецепта на Ели

Вижте как да приготвите домашни наполеонки. Интепретацията на тази класическа рецепта ще ви хареса. Тя е на Елица Сърбева от Cake and Pancake. Лесна рецепта за домашни наполеонки.

Домашни наполеонки по рецепта на Ели
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти:

  • 1 малка опаковка бутер тесто (400г.) (размразено);
  • 120 г. бяла захар (може и с кокосова, но кремът няма да е беличък);
  • 1 бурбонска ванилова захар;
  • 120 г. нишесте;
  • 3 1/2 ч.ч. прясно мляко;
  • 30 г. сладкарска сметана (използвах на растителна основа);
  • 5 яйца;

Начин на приготвяне:

Включвате фурната да загрява на 200С.

  1. Разделяте бутер тестото на два еднакви правоъгълника (също толкова голяма тавичка трябва да си приготвите).
  2. Застилате голяма тава за печене с хартия за печене.
  3. С вилица надупчвате бутер тестото и печете първия лист до златисто (както е описано на опаковката).
  4. Когато е готов, го притискате от горната страна с друга тава (сплесквате го), махате тавата и оставяте да изстине.
  5. Повтаряте същото с втория лист бутер тесто, НО след като го смачкате, докато е още топъл, внимателно разрежете на равни правоъгълници.

Приготвяне на крема:

Приготвяте крема като в дълбока купа смесите нишестето и жълтъците от яйцата. Разбърквате с вилица.

  1. В касерола с дебело дъно загрявате млякото до кипване и внимателно и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, прибавяте жълтъците с нишестето.
  2. Намалявате силата на огъня и продължавате да бъркате, докато ви омалеят ръцете и кремът се сгъсти. Внимавайте да не загори отдолу!
  3. Когато кремът се сгъсти, махате от огъня и прехвърляте в друга купа, за да изстине по-бързо и да не загори по дъното, докато изстива. (Въпреки че ще го махнете от огъня, дъното на касеролата все още ще е горещо)
  4. В друга купа разбивате белтъците със захарите до твърди върхове.
  5. Когато сместа с нишестето и млякото е изстинала, внимателно разбърквате с шпатула разбитите белтъци към нея.
  6. В друга купа разбийте сметаната до твърди върхове и прибавете и нея към сместа.

Сглобяване:

  1. На дъното на тавичка поставете първия лист бутер тесто (този, който е цял и ненарязан). Трябва да покрива дъното, колкото се може по-точно.
  2. Излейте сместа върху основата и заравнете.
  3. Отгоре подредете разрязаните еднакви правоъгълници и леко ги притиснете в сместа.
  4. Приберете в хладилник за една нощ, за да стегне.
  5. Сервирайте поръсен с пудра захар и свежи сезонни плодове.

Да ви е сладко!

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

наполеонки


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments