Доц. Мангъров: Коронавирусът ще спре, когато 70% от хората го преболедуват

„Това, което се направи с опита за блокада на Банско е имитация на това, което се направи в Милано. Не бива да се забравя, че това, което става в Милано е едно така да се каже стохастично явление – тоест случайно. При всяка епидемия има места, къдеот епидемията се вихри много силно, с много хора, които загиват. Има и други места, в които не са толкова“ – заяви в студиото на Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Относно мерките на държавата, доцентът обясни, че всички тези мерки са предостатъчни, но за съжаление не са такива, които могат в значителна степен да ограничат разпространението на заболяването. „Тя ще спре тогава, когато поне 70 % от населението я преболедува под една или друга форма. В 80 на 100 от случаите това ще стане в лека форма, след което тази епидемия ще спре“.

Относно психозата, доцент Мангъров заяви, че ако човек иска да се уплаши, той може да се уплаши и когато е сам в стаята в тъмното и слуша как пука паркетът.

„В огромната част от случите това заболяване протича леко, безсимптомно. В клинично отношение короновирусната инфекция е неразличима от един обикновен грип. В някои случаи, при хора, които са възрастни, които имат придружаващи заболявания, нещата могат да тръгнат накриво и да завършат със смърт. Но тези, които са на млада, на средна възраст, децата – те ще се разболеят рано или късно, но няма да загинат“ – казва доцентът.

Powered by Facebook Comments