Дъвчене на дъвка

Дъвчене на дъвка

Дата на публикуване: 05.10.2020

Дъвчене на дъвка може да стане навик на всеки човек. Но дали е полезно или вредно – ще разберем сега. Ако се върнем обратно във времето и надникнем в историята, ще видим, че хората са дъвчели всичко – от смола до парафин. Преди много години хората са дъвчели дори парчетата от брезовата кора – катран. Катранът имал своите антисептични свойства и други лечебни ефекти, които се намират при съвремените дъвки. Очевидно този навик има нещо повече от свеж.
Събрахме интересни факти, които побързахме да споделим с теб.
1. Какво се случва ако дъвчем дъвка със захар и такава без захар?
Дъвката без захар е ефикансо средство за убиване на бактерии, което идва в помощ към пастата за зъби, която ползваме. Тези дъвки предпазват зъбите от кариес и гингивит, задействат допълнителна слюнка, която „отмива“ киселините и остатъците от храна. Спомагат за укрепването на емайла, като плигатан допълнителна защита от калций и фосфат.

Ако обаче дъвката, която дъвчем, съдържа захар, това оказва отрицателно влияние върху здравето на нашите зъби. Бактериите, които живеят в устната ни кухина, усвояват захърта, преди тя да достигне до стомаха ни, което води до натрупване на плака върху зъбите. Също така това във времето увеличава риска от кариес.
2. Дъвченето на дъвка подобрява паметта
Дъвченето на дъвка увеличава сърдечната честота, притока на кръв и доставката на кислород до мозъка. Един от положителните ефекти е когнитивния тласък, който изпитваме – подобрява бдителността, обработката на мисли, вземането на решения. За съжаление не работи дългосрочно – само ако дъвчем преди или по време на особено предизвикателни задачи.

3. Помага при отслабване

Понякога може да помогне за потискане на апетита. След дъвчене на дувка сутрин хората са склонни да се чувстват по-малко гладни. Дъвката е едновременно сладка и нискокалорична, така че може да помогне да се намалят закуските. Лошото е, че при дъвчене се отделя слюнка, която подвежда мозъка да си мисли, че всъщност изпитваме глад. И ментовата дъвка е по-склонна да подтикне към нездравословна храна.

4. Проблеми с челюстта

Постоянното дъвчене може да доведе до разстройство, което засяга челюстните стави и мускулите около него. Всяко движение на челюстта – хранене, смях, дори говорене е придружено от силна болка, която понякога може да се разпространи по врата и раменете. Рискът е особено голям, ако дъвчем дъвка в моменти на стрес, защото сме по-скронни да стискаме зъби несъзнателно, когато сме нервни.

5. Влияние върху храносмилателната система

Допълнителното производство на слюнка, помага ефективно срещу морска болест, някои казват, че дори действа по-добре от лекарство. Дъвченето намалява шансовете за дискомфорт в корема и гаденето. Същевременно дъвките са по-евтини и по-достъпни.
Лошото е, че при хора с чувствителен стомах или лошо храносмилане имат отрицателни ефекти. Можете да получите спазми, коремна болка дори диария.

6. Намалява киселините

Дъвченето на дъвка след тежка храна може да разреди и неутрализира киселините. Това може да спомогне за намаляване на киселинния рефлукс.

7. Оказва действие на мозъка

Дъвченето на дъвка понякога може да послужи като антистрес терапия, може да подобри настроението и да придаде „суперсили“. Това е така защото при дъвчене се намалят нивата на кортизол, хормона на стреса, а и повечето хора го приемат за релаксиращо действие. Често дъвченето на дъвка прогонва безпокойството и умората като повишава настроението през целия ден.

Лошото е, че постоянни натиск върху челюстта увеличава количеството и честотата на мигрена и главоболие от напрежение.

8. Дъвченето на дъвка предотвратява ушни инфекции
Ушните инфекции се появяват, когато бактериите се събират там, където се свързват носа с ушите, често засяга децата. Дъвка, която съдържа естествен подсладител ксилитол, помага да се предотврати „заселването“ на бактериите там.

Обичаш ли да дъвчеш дъвка? Забелязваш ли понякога промяна? Какво е твоето мнение, сподели в коментарите.

Източник: Brightside


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments