Ефектът Розентал: самосбъдващите се пророчества

Ефектът Розентал: самосбъдващите се пророчества

Забелязали ли сте, че често можете да предсказвате предварително как ще се развие дадена връзка или как ще завърши някой проект? Ще бъдете изненадани, но въпросът може да не е във вашата удивителна интуиция, а в … самоизпълняващото се пророчество!

Да, знаехте предварително, че този мъж няма да се интересува от вас! И прекрасно разбрахте, че детето няма да издържи изпита. И че шефът ви няма да ви похвали за добре свършената работа. О, май сте ясновидец?!

Не и пак не. Не става въпрос за специална дарба. Работата е там, че вие ​​… вие сами предсказвате един или друг вариант на събитията. И Вселената ви подхвърля това, което чакате. Очаквала е съпругът й да започне да изневерява – и ето го, той лежи в леглото със странна жена. Очаквалии сте вашата приятелка да не оцен новия ви тоалет – и сега тя извива устни и намеква за липсата ви на вкус.

Този феномен се нарича ефект на Пигмалион или Розентал (по името на учения, който го е открил). И, между другото, този ефект работи не само в ежедневието, но дори и в науката. Например, ако експериментаторът чака определен резултат, ускорявайки атомите в центрофуга, най-вероятно ще го получи. Странно ли е? И още как!

Оказва се, че самоизпълняващото се пророчество е нещо, което може или да ви обрече на пълен провал, или да ви донесе неочакван успех. Нека дадем пример. Ако сериозно мислите, че външният ви вид и умствените ви способности са, меко казано, под средното ниво, може неуспешно да търсите половинката си с години. Дори и с червена диплома. Дори да спечелите конкурс за красота. Убеждението ви, че сте непривлекателен, се оказва по-силно от обективността.

Но пък ако сте си намерили работа в компания директно от студенската скамейка и искрено вярвате, че бихте могли да я ръководите след половин година, то можете лесно да изпреварите конкурентите за шефския стол. Вярата ви в себе си диктува стила на поведение, съответно отношението на хората около вас се променя и като резултат – постигате целта си.

Как да използвате ефекта на Пигмалион?

За начало нека си спомним легендата за Пигмалион и Галатея. Спомнете си как античният скулптор Пигмалион издълба статуя на момиче от мрамор и се влюби в нея. И той много искаше тя да оживее и да стане негова съпруга. Добрите богове изпълнили молбата му. Галатея се оказа точно това, за което Пигмалион мечтаел, и не само по външен вид, но и по характер. Такава, каквито той я измислил…

Помислете за бъдещето си! По начина, по който искате да бъде. Вярвайте искрено, че вие ​​и съпругът ви ще живеете щастливо до края на дните и не сте застрашени от изневяра. Че децата ви могат да станат успешни и самодостатъчни. Че плановете ви определено ще се сбъднат.

Мислите, че е трудно? Пречат ви вътрешните нагласи и комплекси? Опитайте се да ги замените с утвърждения. Например, ако имате важно дело, винаги се улавяте, че си мислите: „Няма да мога да направя нищо, толкова съм бавен!”, заменете го с “Ще успея в срок, всичко ще ми се получи!”

Малко за израелската армия

И накрая – за поредния интересен експеримент, проведен в израелската армия. По време на учението войниците трябваше да направят марш. На едната група военнослужещи била обявена истинската дължина на маршрута (30 км),на втората група казали, че дължината е 10 км, а на третата – че е два пъти по-дълга, отколкото е била в действителност – 60 км.

В резултат групата, която сериозно вярвала, че трябва да преодолее 60 км, пристигнала на финала съвсем последна. Какво означава това? Да, че колкото по-трудно ни се струва препятствието, толкова по-големи са шансовете, че няма да се справим с него. Трудностите, които срещаме във въображението си, се превръщат в реалност.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments